Kvóty poprvé v praxi: Do Švédska z Itálie dorazilo 19 Eritrejců

Do Švédska dorazilo 19 Eritrejců, které země přijala z Itálie na základě uprchlických kvót

Do Švédska dorazilo 19 Eritrejců, které země přijala z Itálie na základě uprchlických kvót Zdroj: ctk/ap

Do Švédska z Itálie dorazila první skupina žadatelů o azyl v rámci zaváděného systému kvót na přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie, proti kterému se postavily Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Jde o 19 Eritrejců.

Čtrnáct mužů a pět žen dorazilo krátce po 16:00 SELČ na letiště ve městě Luleaa na severu Švédska. Ještě dnes by měli podat žádost o azyl na úřadu v asi 40 kilometrů vzdáleném Bodenu, uvedla Švédská imigrační agentura. Dočasné ubytování je pro ně připraveno poblíž středošvédského města Östersund.

„Je to první příklad přerozdělení, za které jsme tolik bojovali, abychom si byli jisti, že jsme všichni připraveni přijmout svůj díl odpovědnosti,“ uvedl dnes švédský ministr pro migraci Morgan Johansson. „Nyní je důležité, aby všechny země dodržely, co jsme si navzájem slíbili,“ dodal.

Tisíce žadatelů za týden

Švédsko mezitím oznámilo, že by letos v zemi mohlo požádat o azyl až 150 tisíc lidí. Jen za posledních sedm dní přišlo do skandinávského království podle premiéra Stefana Löfvena téměř devět tisíc žadatelů o azyl.

Jak Evropská komise uvedla, první přesun běženců mezi státy EU je „konkrétním důkazem ucelené odpovědi Evropské unie na uprchlickou krizi“. Eritrejci se registrovali už u italských úřadů, jejich žádosti o azyl ale budou nyní posuzovat ve Švédsku. Švédsko je první zemí, která se na přerozdělení 160 tisíc migrantů z Itálie a Řecka podílí.

Státy unie přes odpor České republiky, Slovenska, Maďarska a Rumunska v září rozhodly o přerozdělení 120 tisíc uprchlíků čekajících v Itálii a Řecku mezi ostatní země EU. Spolu s dobrovolným převzetím 40 tisíc osob, což se dohodlo na jaře, se tak má nyní plán týkat 160 tisíc Syřanů, Eritrejců a Iráčanů, kteří mají velkou šanci v Evropské unii azyl skutečně získat.