Kvůli vízům můžeme blokovat jednání s EU, varoval Nečas Kanadu

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: profimedia.cz

Kanada může z české strany očekávat problémy při jednání o své obchodní dohodě s Evropskou unií, pokud nezruší vízovou povinnost pro občany Česka. Po dnešním jednání s kanadským premiérem Stephenem Harperem na okraji chicagského summitu NATO to novinářům řekl český předseda vlády Petr Nečas. Kanada vízovou povinnost obnovila před třemi lety kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl z ČR. Otázka od té doby patří mezi palčivé téma vztahů obou zemí.

„Jsme silní zastánci liberalizace obchodu a vytvoření zóny volného obchodu s Kanadou, USA, Japonskem, Jižní Koreou a dalšími oblastmi. Nicméně jsem považoval za svoji povinnost korektně informovat kanadského premiéra, že za situace, kdy tady není změna vízového režimu, tak se sjednání této dohody ze strany České republiky může setkávat s celou řadou problémů a potíží včetně potíží s ratifikací v parlamentu, které jsou z politických důvodů naprosto pochopitelné,“ uvedl Nečas.

Kanada s Evropskou unií zahájila rozhovory o hospodářské a obchodní dohodě v roce 2009. Smlouva by měla výrazně uvolnit vzájemnou výměnu zboží a služeb. Její přínos se odhaduje zhruba na desítky miliard eur ročně.

Dohodu o volném obchodu ohrožuje také spor o zvýhodnění ropa těžené z ropných písků. Surovina těžená převážně v provincii Alberta je pro Kanadu jedním z nejdůležitějších vývozních artiklů. Protože se ale během její těžby a zpracování vyprodukuje o 22 procent více skleníkových plynů než při získávání ropy obvyklými metodami, zvažuje EU zařazení tohoto druhu ropy do méně výhodné kategorie v rámci systému obchodu s emisními povolenkami. Unijní ministři životního prostředí budou o tomto tématu jednat v červnu.