Kyjev a Moskva si navzájem hrozí postihy

Trosky sestřeleného malajsijského boeingu na východě Ukrajiny

Trosky sestřeleného malajsijského boeingu na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

Konflikt Kyjev a Moskva si vzájemně začaly vyhrožovat postihy, které by měly mít zásadní dopad na obě hospodářství. „Existuje možnost zastavení dodávek veškerých potravin z Ukrajiny do Ruska,“ uvedl v prohlášení hlavní ruský hygienik. Hrozba souvisí s nedávným podpisem asociační dohody mezi neklidnou zemí a Evropskou unií.

Kyjev zase připravuje sankce proti ruským občanům a firmám, zapojeným přímo či nepřímo do podpory separatistů. Zatím však nesdělil bližší detaily.

Další možné postihy Ruska předestřel také Západ. Brusel Kreml varoval, že osmadvacítka neposkytne federaci technickou pomoc pro těžbu ropy a plynu v arktické oblasti, neučiní-li nic pro zklidnění situace na Ukrajině. Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger podotkl, že ruské firmy takovéto vybavení nejsou schopné dodat.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj v tuto chvíli nebude schvalovat žádné nové investice v Rusku.

Vyšetřování nehody začalo

Mezitím se rozjíždí vyšetřování příčiny pádu letadla na trase do Kuala Lumpuru. Britové zahájili rozbor černých skříněk, které jim Malajsie předala. Spojené království potvrdilo, že skříňky už jsou v laboratořích ve Farnborough. Stažení dat z jedné schránky prý trvá 24 hodin, nebylo přitom jisté, zda lze úkon provést simultánně. Poté Londýn předá materiál k analýze mezinárodním vyšetřovatelům. Do Nizozemska byly z ukrajinského Charkova převezeny k identifikaci první desítky těl obětí katastrofy.

Objevila se další tvrzení o manipulaci separatistů s troskami. Podle britských zpravodajců mezi ně vzbouřenci zamíchali úlomky z jiných letadel. Spekulovalo se i o tom, že separatisté neposlali do Charkova tolik těl, kolik tvrdili. Podezření Západu, že za neštěstí mohou proruští povstalci, posílilo oznámení Kyjeva o ztrátě dalších dvou vojenských letounů. Separatisté se zpočátku chlubili jen jedním „úlovkem“.

Na východě Ukrajiny mezitím pokračují intenzivní boje. Vládní síly uvedly, že separatisté vyklízejí své pozice na předměstí Doněcku a stahují se do centra milionového města. „Není možné vyloučit, že tento pohyb způsobí paniku a pokusy opustit válečné místo,“ varovala armáda. Ostré střety, které si vyžádaly i životy civilistů byly hlášeny z Luhansku.

Zahraniční tisk: Zkáza letu MH17 posouvá ukrajinský konflikt do nové fáze