Kyjev a separatisté potvrdili dohodu, otazník visí nad plněním

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ukrajina a proruští separatisté potvrdili uzavření dohody o stažení zbraní ráže menší než 100 milimetrů z frontové linie. K dohodě po tříměsíčním vyjednávání dospěly znepřátelené strany 48 hodin před schůzkou vůdců Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny v Paříži. Podle představitelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě by se z fronty nejprve měly začít stahovat tanky, následně děla a pak minomety. Zatím však není zcela jasné, kdy se tak stane.

„V dohodě je napsáno, že vstoupí v platnost po dvou dnech dodržování klidu zbraní. Dneska se tak nestalo, o půlnoci bylo jedno provokační ostřelování,“ upozornil ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak v narážce na incident, který média označila za chaotickou přestřelku. Ujistil, že jakmile bude příměří dodržováno, náčelník generálního štábu zavelí k odvozu zbraní.

„Podepsal jsem dokument posilující příměří. Přistoupíme k jeho plnění ve stanovené době,“ prohlásil večer vůdce doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko a dodal, že jde o „nezpochybnitelný pokrok“ na cestě k urovnání konfliktu. „Je to novinka, na které lidé dlouho čekali (…) Doufám, že to otevře cestu k splnění dalších bodů minských dohod,“ uvedl jeho luhanský kolega Igor Plotnickij.

"Diplomatické vítězství Kyjeva"

Podle mluvčího ukrajinské armády Andrije Lysenka, který dohodu označil za „diplomatické vítězství Kyjeva“, by stahování zbraní mělo začít na úseku fronty v Luhanské oblasti. Tanky, obrněné transportéry, minomety a další zbraně by měly být nejprve odvezeny do vzdálenosti 15 kilometrů od linie dotyku.

Vytvoření třicetikilometrové nárazníkové zóny „by znamenalo konec války“, předpověděl vyjednávač separatistů Denis Pušilin. „Není to dost,“ uvedl naopak šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier. „Potřebujeme více: těžké zbraně musí být staženy z oblasti konfliktu a role OBSE musí být respektována a posílena. Zbývá ještě mnoho bodů minských dohod ke splnění,“ upozornil.

Média v Rusku i na Ukrajině považují dosažení dohody za klíčové pro podporu nového příměří, které v Donbasu platí od 1. září. Na stažení těžkých zbraní kalibru nad 100 milimetrů se obě strany dohodly už v únoru. Ruská média naznačila, že Moskva usilovala o uzavření dohody, dokládající pokrok v mírovém procesu na Ukrajině, před pařížskou schůzkou nejvyšších představitelů Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny, svolanou na 2. října. Konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna vyžádal přes 8000 životů.