Kyjev chce peníze od gastarbeiterů

Podle vyjádření vlády v Kyjevě je to suma, která v rozpočtu projektu ještě chyběla. Velkou část peněz se podařilo vybrat na dárcovské konferenci v roce 2011 u příležitosti 25. výročí havárie v jaderném zařízení.  (Foto ČTK)

Podle vyjádření vlády v Kyjevě je to suma, která v rozpočtu projektu ještě chyběla. Velkou část peněz se podařilo vybrat na dárcovské konferenci v roce 2011 u příležitosti 25. výročí havárie v jaderném zařízení. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Ukrajinští gastarbeiteři nemají živit jen své příbuzné, ale také pomoci chatrnému rozpočtu země. Úřady si totiž všimly, že občané země posílají domů stále větší množství peněz, a snaží se z nich vymoci daně. Ryze teoreticky by tak mohly do státní kasy každý rok získat více než miliardu dolarů.

„Každý obyvatel Ukrajiny, kterému jsou převedeny peníze z ciziny, ať už od společnosti nebo soukromé osoby, musí transfer zdanit. Zaplatí patnáct procent za převody pod desetinásobek minimální měsíční mzdy ve výši 1147 hřiven (zhruba 2800 korun) a sedmnáct procent za vyšší částku. Jedinou výjimku představují obyvatelé Ukrajiny v cizině, kteří si zasílají peníze na svůj vlastní účet na Ukrajině,“ citoval Kyiv Post Olhu Pryhodkovou z ministerstva příjmů a daní v Kyjevě.

Úřad k tomu vydal zvláštní prohlášení, že nejde o zavádění nové daně, pouze o vymáhání už dávno platné normy. Lidem, kteří neuposlechnou, hrozí pokuty. Vláda však nemá možnost dostat se k informacím o bankovních účtech občanů, pokud to nenařídí soud.

Vládní urgence přišla krátce poté, co byla zveřejněna zpráva ukrajinské centrální banky, podle níž Ukrajinci žijící a pracující v zahraničí loni poslali domů kolem 7,5 miliardy dolarů, což je o sedm procent více než v roce 2011. Jejich příspěvky překonaly přímé zahraniční investice, jež podle statistického úřadu činily zhruba šest miliard dolarů.

Odhady počtu Ukrajinců, kteří pracují v zahraničí, se značně liší. Většinou se pohybují mezi milionem až třemi miliony osob. Zhruba sedmdesát procent převodů přichází z Ruska, Spojených států, Německa, Kypru, Řecka, Itálie a Británie.
List Kommersant tvrdí, že ačkoli možnost sehnat v zahraničí pracovní místo začíná být mnohem složitější, námaha se stále vyplácí. Měsíční plat gastarbeitera podle něj dosahuje v průměru 930 dolarů, tedy třikrát více, než na kolik by si přišel doma.

Osud Ukrajiny zůstává v rukou prezidenta Viktora Janukovyče