Kyjev děsí vyhlídka ztrát ze šampionátu

Přípravy na mistrovství světa ve fotbale v Kyjevě.

Přípravy na mistrovství světa ve fotbale v Kyjevě. Zdroj: ctk

Prezident Viktor Janukovyč se dostává do stále větší diplomatické izolace, jeho tvrdý postoj vůči představitelům opozice navíc může mít vážný dopad na živořící ukrajinskou ekonomiku. Kyjev zřejmě prodělá miliardy dolarů na blížícím se fotbalovém mistrovství Evropy i tak, případný hromadný bojkot může situaci jen zhoršit.

Mezinárodní rozhořčení nad vězněním expremiérky Julije Tymošenkové začíná mít dopad. Ukrajina odložila summit v Jaltě, jelikož mnoho pozvaných účast odřeklo. Větší obavy ale vzbuzují množící se zprávy o významných politicích, kteří nechtějí přijet na šampionát. Obecně se má zato, že prázdné VIP sekce stadionů nebudou pro nikoho žádnou katastrofou, například německý ministr zahraničí Guido Westerwelle ale vybízel nepřímo k protestu i fanoušky. V kombinaci s obavou ze stavu ukrajinských silnic a zvěstmi o astronomických cenách hotelů je celkem reálné, že si část milovníků fotbalu cestu rozmyslí.

Čtěte také:

Fotbalové Euro 2012 může Ukrajině ztrpčit život

Ukrajina odložila summit v Jaltě, bojkotovaný kvůli Tymošenkové

Vězněná Tymošenková byla převezena do nemocnice

Někteří analytici se ptají, jak si vlastně může Ukrajina spolupořadatelství velkolepé akce dovolit. Pro představu jen část jejích problémů: Mezinárodní měnový fond Kyjevu loni zmrazil půjčku ve výši 15 miliard dolarů, země mu má přitom letos splatit část dluhu z minulého programu, další velké splátky mají jít ruské bance VTB, hovoří se o odkladech.

Odhady nákladů na šampionát se liší, často se zmiňuje částka 14 miliard dolarů. Opozice však mluví o zpronevěře téměř čtyř miliard prostřednictvím nafouknutých kontraktů přiklepnutých spřáteleným firmám. Ruský server Pravda.ru už před nynějšími událostmi citoval materiál společnosti Da Vinci Analytic Group, podle něhož lze čekat, že Kyjev prodělá až osm miliard.

Tato vyhlídka děsí i opozici, které bojkot nepřijde nejelegantnějším řešením. „Nejlepším scénářem by bylo, kdyby se evropští lídři zúčastnili šampionátu, ale nesetkali se s prezidentem Janukovyčem. Měli by to považovat za návštěvu Ukrajinců, ne Janukovyče,“ řekl spojenec Tymošenkové Arsenij Jaceňuk.

Konec hladovky

Bývalá předsedkyně vlády Julija Tymošenková byla z charkovského vězení převezena na léčbu do nemocnice. Podle tvrzení německého lékaře už také ukončila hladovku, kterou držela téměř tři týdny. Podle některých názorů lze tento krok považovat za předzvěst rozhodnutí umožnit Tymošenkové ještě před šampionátem léčbu v zahraničí.