Kyjev nabízí separatistům příměří a žádá odzbrojení

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: ctk/ap

Prezident Petro Porošenko separatistům nabídl jednostranné příměří na východě Ukrajiny. Návrh je součástí širšího mírového plánu, o němž pozdě v úterý telefonicky hovořil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Ukrajinská média uvedla, že proruští ozbrojenci se k zastavení palby staví neochotně. Porošenko se má s představiteli východu dnes sejít.

Ukrajinský prezident včera uvedl, že návrh na zklidnění situace zahrnuje čtrnáct bodů. „Plán začne mým rozkazem k jednostrannému příměří. Bezprostředně poté musíme sehnat rychlou podporu pro mírový plán od všech účastníků,“ řekl Porošenko. Zastavení palby má být krátkodobé. Prezident očekává, že separatisté složí zbraně, vyklidí obsazené budovy a propustí rukojmí.

„Navrhl jsem koridor, aby ruští žoldáci mohli se zbraněmi opustit území Ukrajiny,“ podotkl. Jinak má být během příměří hranice uzavřená, podle Porošenka totiž existuje velké riziko, že ho využijí zločinci.

„Nabídku považuji za absurdní. Co se stane – oni přestanou střílet, my se odzbrojíme a oni nás neozbrojené pochytají,“ reagoval na návrh podle listu Ukrajinska Pravda jeden z lídrů samozvané doněcké republiky Denis Pušilin. Plán se nezamlouvá ani veliteli dobrovolnické proukrajinské jednotky Donbas Semenovi Semenčenkovi. Míní, že separatisté takto získají možnost přesunout se a posílit.

Porošenko navrhl personální změny
Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil, že jeho kandidátem na nového ministra zahraničí je dosavadní velvyslanec v Německu Pavlo Klimkin. Současný šéf diplomacie Andrij Deščyca na sebe o víkendu strhl velkou pozornost urážkou Vladimira Putina, Moskva žádala jeho odvolání. O změně na postu se však hovoří od nástupu nového prezidenta, potvrdit ji ještě musí parlament. Porošenko rovněž navrhl odvolání guvernéra centrální banky Stepana Kubiva. Nahradit by ho měla Valerija Hontarjevová.

Premiér Arsenij Jaceňuk v reakci na úterní výbuch plynovodu nedaleko Poltavy nařídil zvýšit bezpečnostní dohled nad soustavou potrubí. Kyjev tvrdí, že explozi způsobila nastražená bomba.

Rusko v souvislosti s vládní operací proti separatistům zahájilo stíhání ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova a miliardáře a šéfa státní administrace Dnipropetrovské oblasti Ihora Kolomojského. Ten nedávno přišel s návrhem na vybudování bariéry na ruské hranici a nabídl finance na výstavbu.

„Kolomojskyj a Avakov doslova topí zem v krvi vlastních lidí,“ uvedl mluvčí vyšetřovatelů. OSN tvrdí, že během střetů od počátku května zemřelo 356 lidí, z toho 257 civilistů. Na třicet tisíc osob opustilo své domovy.