Kyjev schválil restrukturalizaci dluhu, do pěti let se má snížit o třetinu

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Zdroj: ctk

Ukrajinská vláda schválila rámcovou strukturu pro plánovanou restrukturalizaci ukrajinského dluhu. Ukrajina se v nejbližší době chystá zahájit jednání o rychlé výměně svého dluhu s investory, mezi kterými jsou skupiny Franklin Templeton, PIMCO a Blackrock.

Restrukturalizace dluhu je součástí záchranného programu v objemu 40 miliard dolarů (jeden bilion korun), který minulý měsíc schválil zemi Mezinárodní měnový fond. Výměnou dluhu chce vláda ušetřit více než 15 miliard dolarů a do roku 2020 snížit poměr státního dluhu k hrubému domácímu produktu pod 71 procent ze současných 100 procent. Ukrajinské ministerstvo financí ovšem neuvedlo detaily toho, co Kyjev investorům navrhuje.

Ukrajina do restrukturalizace zahrnula veškeré nesplacené dluhopisy prodané do konce února 2014. Kromě státních dluhopisů se restrukturalizace bude týkat i dluhopisů vydaných státními bankami či železnicí. Úplný seznam dluhu, kterého se restrukturalizace dotkne, ministerstvo podle prohlášení hodlá zveřejnit v blízké době.

Ministerstvo rovněž zopakovalo, že Kyjev chce dohodu o výměně dluhu do konce května, tedy před červnovým přezkumem situace v zemi zástupci MMF.

Jednání původně měla začít minulý týden. Ve středu však věřitelé oznámili, že Ukrajina musí nejprve zaslat své návrhy na restrukturalizaci dluhu majitelům dluhopisů. Podle dřívějších slov zástupců vlády se má plánovaná restrukturalizace skládat z prodloužení termínů splátek a snížení úrokových plateb i jistiny.

Graf meziročního růstu HDP