Kyjev se nemůže spoléhat na loajalitu svých jednotek

Ozbrojenec na východě Ukrajiny

Ozbrojenec na východě Ukrajiny

Centrální ukrajinská vláda ztrácí přehled nad děním na východě země. Kyjev má navíc podle všeho potíže i s loajalitou příslušníků nasazených bezpečnostních sil. Separatisté jsou stále aktivnější i v Oděse.

Chaos na východě nejlépe ilustrovaly zvěsti o záhadné skupině ozbrojených transportérů, která se objevila ve městech Slovjansk a Kramatorsk pod ruskou vlajkou. Během včerejška se o ní množily zcela protichůdné informace. Podle všeho šlo o ukrajinskou techniku. Nebylo však zcela jasné, zda s ní přešli na stranu separatistů i vojáci.

Jeden z ozbrojenců řekl novinářům, že je členem 25. výsadkářské brigády z Dnipropetrovsku. „Jsme chlapci, kteří nechtějí střílet do vlastních lidí,“ prohlásil. Podle dalších informací se zmocnili proruští ozbrojenci techniky násilím. Jiné zase hovořily o speciální operaci s cílem infiltrovat vojáky mezi separatisty bez použití násilí. Tomuto výkladu však neodpovídaly výpovědi svědků. Kvůli objasnění situace na místo vyrazil ministr obrany Mychajlo Koval.

Vojáci v zajetí

V Luhanské oblasti padli dva ukrajinští vojáci do zajetí. V Doněcku ozbrojení proruští aktivisté obsadili radnici. Celkově měli pod kontrolou vládní budovy v desítce měst. V regionu také skupina neznámých lidí dočasně přerušila železniční spojení.

V Oděse separatisté na internetu vyhlásili Oděskou lidovou republiku. Svolali na dnešek protest a vyzvali obyvatele k blokádě dopravy. Vláda však tvrdí, že tam má situaci pod kontrolou, i místní hlásili, že je ve městě klid.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk znovu obvinil Kreml z destabilizace země a exportu terorismu. Vicepremiér Vitalij Jarema tvrdí, že na ukrajinském území operují ruští výsadkáři. Delegace země chce předložit důkazy o ruském vměšování během dnešních mezinárodních rozhovorů v Ženevě. Nebylo však jisté, zda se schůzky vedle Evropské unie a USA zúčastní i Moskva.

NATO zvýší bezpečnost

Severoatlantická aliance rozhodla o zvýšení bezpečnosti východoevropských členů. „Uvidíte, že nasazení na moři, ve vzduchu i na zemi začne okamžitě, to znamená v rámci dnů,“ prohlásil generální sekretář paktu Anders Fogh Rasmussen. NATO také uvedlo, že ruská síla u ukrajinské hranice zůstává stejná.

Favorit blížících se ukrajinských prezidentských voleb Petro Porošenko kritizuje svoji rivalku Juliji Tymošenkovou za její snahu vytvořit štáb celonárodního odporu proti Rusku. „Jakékoli iniciativy, včetně vytváření občanských štábů odporu povedou jen k další destabilizaci situace,“ podotkl. Podobný názor na různé iniciativy na obranu celistvosti země mají i experti. Podle nich se musí se separatisty vypořádat profesionálové, ne amatéři.