Kyjev sužuje dým z požárů u Černobylu, hodnoty znečištění jsou extrémní

Kyjev trápí dým z požárů u Černobylu

Kyjev trápí dým z požárů u Černobylu Zdroj: Reuters

Kyjev trápí dým z požárů u Černobylu
Kyjev trápí dým z požárů u Černobylu
Kyjev trápí dým z požárů u Černobylu
Kyjev trápí dým z požárů u Černobylu
Kyjev trápí dým z požárů u Černobylu
10
Fotogalerie

Obyvatelé Kyjeva se potýkají se silně znečištěným ovzduším, jelikož tam dorazil dým z požárů u někdejší, asi sto kilometrů vzdálené, černobylské jaderné elektrárny. Lesy navíc hoří také v okolí města Žytomyr a i z této oblasti vítr zavál kouř do hlavního města Ukrajiny. Lidé jsou nabádáni, aby zůstali doma a neotvírali okna. Úřady však tvrdí, že zvýšenou radiaci nenaměřily.

V noci ze čtvrtka na pátek stanul Kyjev na nelichotivém prvním místě žebříčku Air Quality Index (AQI) a stal se tak s hodnotou 380 městem s nejhorší kvalitou ovzduší na světě. V pátek pak hodnota poklesla na 163 a hlavní ukrajinské město se zařadilo těsně za čínské město Čchung-čching.

Mnoho Kyjevanů si stěžovalo na to, že dým v noci pronikl až do jejich domácností a nemohli kvůli němu ani spát. Úřady jim radí, aby zvlhčovali vzduch a hodně pili. Varují, že kouř může způsobit boleti hlavy, kašel a další zdravotní problémy. 

Kyjev ve čtvrtek nejdříve zasáhla nebývale silná prachová bouře a později vítr přinesl dým z požárů. V metropoli stále fouká od severozápadu. Na západě hoří v okolí Žytomyru a na severu u Černobylu.

„Dostali jsme informaci, že radioaktivní znečištění ve vzduchu není. Bude ale potřeba několik dní na to, aby se vše uhasilo,“ prohlásil podle deníku Ukrajinská pravda starosta metropole Vitalij Kličko.

 

Index kvality ovzduší AQI 16. dubna před půlnocí 
Kyjev, Ukrajina380
Šen-jang, Čína180
Čcheng-tu, Čína171
Biškek, Kyrgyzstán154
Čiang Mai, Thajsko152
Hanoj, Vietnam140
Čchung-čching, Čína132
Taškent, Uzbekistán129
Dillí, Indie122
Láhaur, Pákistán119