Kyjev zahájil osvobozovací operace. Ukončení bojů v nedohlednu

Ukrajinská armáda se připravuje na ofenzívu.

Ukrajinská armáda se připravuje na ofenzívu. Zdroj: ctk

Ukrajinská armáda oznámila zahájení osvobozovacích bojů v Doněcku a Luhansku. Podle mluvčího protipovstalecké operace byla dokončena příprava likvidace "teroristů" a vlastní operace začala. Neskončí v řádu jednoho nebo dvou dnů, o jejích "pozitivních důsledcích" bude prý ukrajinské velení informovat. Bližší termín ukončení operace odmítl armádní mluvčí Andrij Lysenko uvést.

„Zatím byla teprve skončena příprava k osvobození obou měst,“ prohlásil. „Není to záležitost jednoho nebo dvou dnů. Byly vypracovány plány obklíčení a blokování dodávek čerstvých sil a výzbroje. Operace začala. O jejích pozitivních následcích budeme informovat,“ řekl Lysenko bez dalších podrobností.

Podle očitých svědků byl dnes dopoledne v obklíčeném Doněcku klid, částečně fungovala městská doprava. Odpoledne bylo ale městské centrum vystaveno zatím nejsilnějšímu ostřelování. Podle Lysenka střed města ostřelovali povstalci z raketometů umístěných na náměstí před hlavním doněckým nádražím. Vzbouřenci naopak z útoku obviňují armádu.

Zprávy o obětech zatím nejsou k dispozici. Zpravodajský server Cenzor uvedl, že armáda stahuje k Doněcku další těžkou bojovou techniku. Ve čtvrti Makijivka na severovýchodě města rozmístili vojáci pět samohybných děl.

Strategickou silnici udrželi

Oddíly proruských vzbouřenců se v noci pokusily znovu ovládnout strategickou silnici vedoucí od ruských hranic do obleženého Luhanska, po níž má údajně do města dopravit humanitární pomoc ruský konvoj. Oznámil to ukrajinský armádní analytik Dmytro Tymčuk. Protiútok podle něj vzbouřenci vedli na několika místech, výpadovka k hranicím ale zůstala pod kontrolou ukrajinské armády.

Hlavním strategickým cílem povstalců je nyní podle Tymčuka opevnit se v příhraničních regionech a připravit ústupové cesty na ruské území. „Na hranicích chtějí vybudovat svou poslední pevnost, která jim umožní získat zásoby z Ruska a v případě potřeby uniknout na ruské území,“ uvedl.