Kypr hledá průchodný návrh: zdaní možná jen vklady nad 20 tisíc eur

Kypr

Kypr Zdroj: ctk

Kyperský parlament má vpodvečer hlasovat o návrhu na jednorázové zdanění bankovních vkladů. Úspěšné schválení je ale velmi nejisté. Kyperská vláda proto původní plán upravuje tak, aby se méně dotknul drobných střadatelů a měl tak větší šanci projít. Kabinet navrhl, aby byly od daně osvobozeny vklady do 20 tisíc eur (přes půl milionu korun). U ostatních vkladů do 100 tisíc eur návrh nadále počítá se sazbou 6,75 procenta, u vyšších vkladů se sazbou 9,9 procenta, informuje Reuters.

Člen vedení Evropské centrální banky (ECB) Jörg Asmussen již v pondělí upozornil, že struktura sazeb u zdanění vkladů závisí na kyperské vládě. Zdanění finančního sektoru však musí celkově vynést 5,8 miliardy eur (téměř 150 miliard korun). Ministři financí eurozóny větší volnost Kypru při rozložení daně z bankovních vkladů respektují.

Guvernér kyperské centrální banky Panikos Demetriades upozornil, že pokud vláda menší střadatele od daně osvobodí, nedosáhne požadovaného výnosu. Demetriades nicméně doporučil, aby byly od daně osvobozeny vklady až do 100 tisíc eur. Předpověděl rovněž, že z kyperských bank bude v případě schválení daně po jejich čtvrtečním otevření vybráno více než deset procent vkladů.

Zdanění vkladů je podmínkou finanční pomoci od eurozóny v objemu deseti miliard eur (zhruba 256 miliard korun), která má odvrátit hrozící bankrot Kypru.

Polovinu vkladů na Kypru mají cizinci

Prezident Nikos Anastasiadis již v neděli uvedl, že hodlá omezit dopady zdanění na malé střadatele. V pondělním rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou žádal, aby EU poskytla Kypru výraznější pomoc. Předpokládá se, že oba státníci dnes budou spolu opět hovořit.

Dohoda o jednorázovém zdanění vkladů vyvolala velké rozhořčení u obyvatel Kypru i některých politických stran. Ve sněmovně čítající 56 poslanců nemá žádná strana jasnou většinu a tři strany již ohlásily, že zdanění vkladů nepodpoří.

Kypr je považován za daňový ráj. Například zisky zahraničních obchodních společností se v zemi zdaňují sazbou deset procent, což je nejméně v EU, a na příjmy ze zahraničí je nulová sazba. Kypr nabízí firmám také celou řadu dalších daňových výhod. Podle deníku The Financial Times drží cizinci asi polovinu ze 68 miliard eur uložených v kyperských bankách. Mezi hlavní zahraniční vlastníky kyperských kont patří Rusové, Britové a Řekové.

Naplno se opět rozjíždí jednání s Moskvou

Kyperský ministr financí Michalis Sarris by měl ve středu jednat v Moskvě, a to mimo jiné o prodloužení úvěru 2,5 miliardy eur, který Kypr od Ruska již dříve obdržel. Ruské úřady odmítly spekulace o tom, že by Kreml mohl Kypru nabídnout více peněz výměnou za podíly v kyperských nalezištích plynu.

Podle agentury AP by měl Sarris odletět do Moskvy již dnes odpoledne a setkat se s ruským ministrem financí Antonem Siluanovem. Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí označil plánované zdanění bankovních vkladů na Kypru za „nespravedlivé, neprofesionální a nebezpečné“. Ruské ministerstvo financí však zdanění považuje za nezbytný krok.