Kypr kvůli záchraně prodá zlato za 10 miliard

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Petr David Josek

Kypr prodá přebytečné zásoby zlata za přibližně 400 milionů eur (přes deset miliard korun), aby pomohl financovat část svého záchranného programu. Vyplývá to z předběžné verze posudku finančních potřeb země, kterou připravila Evropská komise. Mezinárodní věřitelé slíbili v březnu půjčit Kypru asi deset miliard eur, aby pomohli odvrátit státní bankrot této ostrovní země.

Podle předběžného hodnocení finančních potřeb Kypru, které obdržela agentura Reuters, má dalších 600 milionů eur Nikósii v průběhu tří let zajistit zvýšení daně z příjmů podniků a zisků z prodeje kapitálu. Dalších 10,6 miliard eur Kypr získá z uzavření druhé největší banky v zemi Laiki a dalších transakcí.

Celkové finanční potřeby Kypru v období od 2. čtvrtletí letošního roku do 1. čtvrtletí 2016 činí 23 miliard eur. Eurozóna se na této částce bude podílet devíti miliardami eur. Mezinárodní měnový fond (MMF) přidá jednu miliardu a Kypr sám si obstará 13 miliard eur, tvrdí také dokument.

Dosud se uvádělo, že ostrovní stát bude muset k mezinárodní pomoci z vlastních zdrojů zajistit skoro šest miliard eur. EU a MMF očekávají, že ekonomika země letos klesne o 8,7 procenta. K růstu by se měla vrátit až v roce 2015.

Ilona Švihlíková: Kypr jako průzkum bojem