Lagardeová otočila, záporné úroky jí už nevadí

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Šéfka MMF Christine Lagardeová Zdroj: ctk/AP

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová změnila necelý týden před jarním zasedáním MMF pohled na negativní úrokové sazby o 180 stupňů. V projevu na Frankfurtské univerzitě pochválila nedávné kroky japonské a Evropské centrální banky, které si od komerčních bank nechávají platit za to, že si u nich uloží peníze.

„Vnímáme zavedení negativních úrokových sazeb ECB a Bank of Japan jako pozitivní pro ekonomiku s přihlédnutím k současným podmínkám,“ uvedla Lagardeová. „Záporné sazby s sebou mohou nést řadu negativních vedlejších efektů. Na ty upozorňují například analýzy banky pro mezinárodní platby, OECD nebo nakonec i samotného MMF,“ uvádí Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Proč ale MMF tak rychle obrátila svůj pohled na negativní sazby? „Jedním z důvodů může být nárůst obav MMF z dopadů výraznějšího zpomalení Číny. Čínu jako riziko Christine Lagardeová v tomto týdnu několikrát znovu zdůraznila. MMF má strach z toho, že vyspělý svět může těžko snášet prudší šlápnutí na čínskou brzdu a v takovém případě je lepší nechat měnové kohouty co možná nejvíce otevřené,“ říká Bureš.

„Odsud se bere i chvála na adresu amerického Fedu, který se rozhodl výrazněji zpomalit utahování měnové politiky.“ Americká centrální banka - podle záznamu z jejího posledního zasedání – neočekává, že by na dubnovém zasedání sáhla ke zvýšení úrokových sazeb.

Ea Deposit Interest Rate