Lagardeová se ohradila proti zprávám, zkreslujícím práci MMF

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: reuters

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová se po jednání zemí G8 dnes ohradila proti zprávám o dokumentu MMF, který poukazuje na 200 miliard eur nedostatkového kapitálu evropských bank. Podle agentury Mediafax považuje Lagardeová informace za zavádějící.

„Došlo k chybnému hlášení o 200 miliardách eur, toto číslo je orientační,“ uvedla Lagardeová na tiskové konferenci po jednání G8 ve francouzské Marseille.

„To není zátěžový test, který MMF provedlo, ani to není o celkové kapitálové potřebě evropských bankovních institucí. V současné době vedeme jednání s našimi evropskými partnery, aby posoudili globální metodiky, dokud nedosáhneme předběžného návrhu. Ten bude zveřejněn do konce září,“ řekla.

V dokumentu pojednávajícím o globální finanční stabilitě ze začátku září, uvádí MMF odhady, které říkají, že pokud by se ocenily dluhopisy zadlužených zemí eurozóny, chybělo by evropským bankám zhruba až 200 miliard eur (asi 4,8 bilionu korun). Banky totiž mají v portfoliích značné objemy dluhopisů zadlužených evropských zemí. Týká se to Řecka, Irska, Portugalska, Itálie, Španělska a také Belgie. Odhad MMF narazil na odpor evropských politiků i centrálních bankéřů. Ti fond obvinili z podjatosti a špatných výpočtů.