Lavrov: S USA můžeme v Sýrii udržovat přímý vojenský kontakt

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Zdroj: ctk

Rusko pokračuje v leteckých úderech v Sýrii a zasáhlo devět cílů Islámského státu, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov také uvedl, že Rusko nabídlo Spojeným státům udržovat ohledně dalších ruských operací v Sýrii přímý vojenský kontakt. Moskva je podle něj také připravena navázat kontakt s vojenskou opozicí bojující proti Damašku.

Napětí umocnila zpráva, žeruský vojenský letoun narušil vzdušný prostor Turecka, které je členem NATO. Ruské ministerstvo obrany podle agentury AFP upřesnilo, že bojové letouny Suchoj v posledních 24 hodinách provedly 25 vzdušných operací a zničily především jedno velitelské stanoviště v provincii Hamá, muniční sklady a komunikační uzly v provincii Homs, obrněná vozidla v provincii Idlib a jedno velitelské stanoviště v provincii Latákíja.

Po prvních ruských úderech v Sýrii minulý týden Spojené státy a další západní země vyjádřily pochyby o cílech vybraných Rusy. Podezřívají Moskvu, že chce podpořit jednotky syrského prezidenta Bašára Asada útoky na všechny jeho tamní nepřátele. Damašek nyní bojuje nejen proti Islámskému státu, ale i proti oficiální opozici, v jejímž čele bojuje Syrská svobodná armáda (FSA).

Mezinárodní napětí kolem ruské intervence v Sýrii umocnilo to, že v sobotu jedno ruské bojové letadlo vniklo do tureckého vzdušného prostoru. Turecko, člen NATO, vyslalo ke stroji své stíhačky a ostře protestovalo u ruských úřadů. Turecký premiér Ahmet Davutoglu řekl, že Moskva sdělila, že narušení tureckého vzdušného prostoru byla „chyba“. Vstup Ruska do bojů v Sýrii podle Davutoglua vyhrocuje tamní krizi.