Lavrov: Západ přivedl Ukrajinu na pokraj bratrovražedné války

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes obvinil západní politiky, že dovedli Ukrajinu na pokraj bratrovražedné války. Západ podle ruského ministra nechce využít Ukrajinu jako spojovací článek v euroatlantickém prostoru, ale jako politické "rozvodí". Nikdo z těch, kdo tuto politiku prosazoval, se prý osudem Ukrajiny nezneklidňoval.

Po prezidentských volbách na Ukrajině musí podle ruského ministra na východě Ukrajiny skončit operace ukrajinských vládních jednotek namířená proti místním separatistům. „Volby musejí přispět k tomu, že nakonec ustane trestní operace a veškeré další násilí, že se rozšíří možnosti pro dialog a pro vyřešení problémů výhradně pokojnou cestou na základě práv a zájmů ukrajinských regionů,“ podotkl Lavrov.

Ruský ministr zahraničí se dnes v Moskvě zúčastnil bohoslužby za účasti ruského patriarchy Kirilla, věnované svátku Nanebevstoupení Páně a ukončení pravoslavného paschálního (velikonočního) období. Lavrov při této příležitosti ocenil úterní patriarchovu výzvu adresovanou ukrajinskému vedení, v níž Kirill popřál ukrajinským věřícím mír, pokoj a usmíření.

Patriarcha Porošenkovi blahopřál

Poselství patriarchy Kirilla v Rusku vzbudilo nemalou pozornost, protože vedoucí představitel největší ruské církve se stal prvním a zatím fakticky jediným ruským činitelem, který blahopřál vítězi ukrajinských prezidentských voleb ke zvolení. V dopisu Petru Porošenkovi patriarcha uvedl, že „v nynější složité situaci je třeba podpořit otevřený dialog s lidem a vůdci veřejnosti a vyslechnout názory všech obyvatel země“.

Ruský prezident Vladimir Putin - na rozdíl od běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka - Porošenkovi zatím neblahopřál. Kreml na opakující se dotazy ruských i ukrajinských novinářů oznámil, že podle protokolu poputuje blahopřání do Kyjeva až po oznámení konečných výsledků. Podle sdělení ukrajinské volební komise zbývá sečíst zhruba jedno procento hlasů.