Le Penová chce ovládnout eurovolby, její strana bodovala v průzkumu

Marine Le Penová

Marine Le Penová Zdroj: Profimedia.cz

Nepopularita francouzského prezidenta Françoise Hollanda a tápání umírněné pravice výrazně pomáhají krajně pravicové Národní frontě (FN). Strana zabodovala v průzkumu před volbami do europarlamentu a její šéfka Marine Le Penová chystá spolupráci s nizozemským antiimigračním politikem Geertem Wildersem.

Podle nedávného šetření by pro Le Penovou v květnových volbách do unijní instituce hlasovalo 24 procent Francouzů. Druhý by s dvaadvaceti procenty skončil konzervativní Svaz pro lidové hnutí (UMP), vládnoucí socialisty by podpořilo devatenáct procent voličů.

K tomu je třeba přičíst víkendové vítězství fronty v místních volbách na jihu Francie, kde ve druhém kole porazila kandidátku UMP. „Tato volba ukazuje, že Francie chce změnu, a my přinášíme řešení otázek, které Francouzi kladou,“ zdůraznila Le Penová.

I analytici varují, že voliči patrně využijí hlasování o složení europarlamentu k vyjádření nespokojenosti se stavem ekonomiky i imigrační politikou. Le Penová nabízí nejen přísnější podmínky pro přistěhovalce a tvrdší tresty, ale také odchod z eurozóny a protekcionistická opatření.

K tomu se jí daří mírnit rétoriku strany oproti době, kdy jí šéfoval její otec Jean-Marie. „V minulosti, když jste řekl, že jste z FN, jednali s vámi jako s fašistou, rasistou nebo nacistou. Nyní lidé ztrácejí zábrany k FN,“ pochvaluje si člen partaje Laurent Lopez.

Šéfka strany je navíc přesvědčena o tom, že na popularitě získávají podobná hnutí i jinde v Evropě, a plánuje s nimi spolupráci. Pro začátek s Wildersovou Stranou pro svobodu (PVV). „Strany jako Národní fronta či PVV by mohly přinutit eurofilní elity, aby během evropských voleb trochu ztišily hlas,“ prohlásil Wilders.

Hollande současná rizika chápe přesně. „Jedinou odpovědí je zajistit výsledky – ohledně pracovních míst, růstu, bezpečnosti,“ uvedl. Mnoho Francouzů se však domnívá, že na to už měl času dost.