Le Penová shání peníze v zahraničí, u domácích bank má utrum

Marine Le Penová, šéfka francouzské Národní fronty

Marine Le Penová, šéfka francouzské Národní fronty Zdroj: ctk/ap

Francouzská krajně pravicová Národní fronta (FN) Marine Le Penové shání peníze na budoucí předvolební kampaně, včetně té před volbou prezidenta v příštím roce. Podle internetového serveru Politico podala žádost o půjčku u 45 poboček zahraničních bank působících ve Francii. Domácí banky stranu bojkotují.

FN si podle francouzských médií už loni vypůjčila u banky s ruským vlastnictvím devět milionů eur (téměř 247 milionů korun), což je ale pouze necelá třetina toho, co potřebuje. Podle pokladníka strany Walleranda de Sainta Justa je cílem získat 40 milionů eur, k tomu nacionalistům ještě 25 milionů chybí.

FN se tak obrátila na britské, čínské nebo indické banky. Na nějaké částce se také možná znovu dohodne s První česko-ruskou bankou (PČRB), která vznikla před lety v České republice a která teď sídlí v Rusku. Tato banka straně půjčila zmíněných devět milionů eur.

Le Penová aktivně kritizuje sankce, které na Rusko za jeho postup v ukrajinské krizi uvalily západní země. Šéfka FN také nedávno řekla, že pokud by byla prezidentkou, zasadila by se o to, aby Francie uznala ruskou anexi Krymu.