Le Penová založila v Evropském parlamentu krajně pravicovou frakci

šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová

šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová Zdroj: CTK

V Evropském parlamentu v úterý vznikne nová frakce stran kolem francouzské krajně pravicové Národní fronty (FN). Podle agentury AFP to oznámila předsedkyně strany Marine Le Penová. Nová skupina prý ponese název Evropa národů a svobod.

Členy nové frakce, kterou chtějí zúčastnění europoslanci oficiálně představit v úterý na tiskové konferenci v Bruselu, bude kromě Národní fronty rovněž nizozemská Strana pro svobodu (PVV) kontroverzního politika Geerta Wilderse, Svobodná strana Rakouska (FPÖ), italská Liga severu (LN), belgický Vlámský zájem a několik dalších europoslanců z různých stran a zemí.

K vytvoření frakce v Evropském parlamentu je potřeba alespoň 25 poslanců ze sedmi z 28 členských zemí unie. Sloučením do frakce strany získají dodatečné finanční prostředky na provoz i další výhody, například více času na proslovy v plénu. Frakci je možné vytvořit kdykoli během volebního období.

Loni pokus o frakci nevyšel

Loni v červnu ještě seskupení krajně pravicových, protievropských a separatistických stran kolem Le Penové a Wilderse nenašlo dostatek partnerů, aby mohlo ustavit v europarlamentu vlastní frakci. Ke krachu tehdy vedla mimo jiné neúspěšná jednání s polskou stranou Kongres nové pravice předsedy Janusze Korwina-Mikkeho.

O možné partnery připravila frakci kolem Národní fronty mimo jiné i euroskeptická frakce Evropa svobody a přímé demokracie, která vznikla pod vedením Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage a italského Hnutí pěti hvězd bývalého komika Beppeho Grilla. Členem této frakce je také český poslanec za Svobodné Petr Mach.