Le Penův byt prohledala policie, má podezření na daňové podvody

Jean-Marie Le Pen

Jean-Marie Le Pen Zdroj: Jeremy-Gunther-Heinz Jahnick via Wikimedia Commons (GFDL)

Kvůli podezření z daňových podvodů dnes francouzská policie prohledala byt a pracovnu bývalého předsedy krajně pravicové Národní fronty (FN) Jeana-Marieho Le Pena. Letos v dubnu investigativní server Mediapart zveřejnil informaci, že 87letý politik ukryl na svůj účet ve Švýcarsku 2,2 milionu eur (asi 60 milionů korun).

Policie v Le Penově bytě na pařížském předměstí Saint-Cloud hledala dokumenty, které by pomohly při vyšetřování údajného daňového úniku. Další dvě prohlídky provedla policie u současného a bývalého Le Penova asistenta.

Sám zakladatel FN a současný europoslanec byl v době razie v zahraničí. „Jsem šokovaný a rozhořčený, nevidím důvod pro takovouto prohlídku,“ uvedl v telefonickém rozhovoru s agenturou Reuters. „Nemám v zahraničí žádná tajná konta,“ dodal.

Národní fronta, kterou nyní vede Le Penova dcera Marine, svého někdejšího předsedu na konci srpna kvůli opakovaným antisemitským výrokům vyloučila ze svých řad.

Obliba strany známé svými protiimigračními a protiislámskými názory, od roku 2011, kdy otěže převzala Le Penová, roste. Poslední volby do Evropského parlamentu strana dokonce ve Francii vyhrála. Marine Le Penová se chystá ve volbách v roce 2017 kandidovat na francouzskou prezidentku.