Lékaři bez hranic: EU v migrační krizi selhala, situaci mnoha uprchlíků zhoršila

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic (Médecins Sans Frontières - MSF) dnes ostře kritizovala Evropskou unii za její údajné selhání v reakci na humanitární potřeby uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů v Evropě.

„Nejenže Evropská unie a evropské vlády selhaly v řešení krize, ale také aktivně zhoršily podmínky tisíců zranitelných mužů, žen a dětí. Tím, že se soustředily na politiku odstrašování a že jejich reakce na humanitární potřeby prchajících lidí byla chaotická,“ uvedl podle české pobočky MSF Brice de le Vingne, ředitel operací Lékařů bez hranic.

MSF dnes zveřejnila zprávu nazvanou Překážky na cestě do Evropy, v níž se zabývá zdravotnickými a humanitárními důsledky údajně restriktivní politiky EU během uprchlické krize v roce 2015.

Dokument podle MSF vznikl na základě svědectví pracovníků organizace, pacientů a lékařských dat sesbíraných v průběhu celého loňského roku. Podrobně prý ukazuje humanitární dopady různých kroků Evropy a popisuje, jak evropské „zdi“ přinutily Lékaře bez hranic a další humanitární organizace radikálně zvýšit své aktivity u vstupních míst do Evropy.

Ještě nikdy v historii neměli Lékaři bez hranic v Evropě tolik zdravotnických a humanitárních projektů a pracovníků. Nikdy dříve nemuseli mobilizovat na moři pátrací a záchranné lodě, podotkla MSF.

Snažíme se informovat o krizových situacích a podnítit veřejnou debatu o úctě k lidem a lidskému životu

„To, že lidé hledají bezpečí a lepší život v Evropě, není nový fenomén,“ uvedl de le Vingne. „Naopak, je znám mnoho let. Ale na počátku roku 2015, kdy se Středozemní moře proměnilo v masový hrob, jsme dospěli k rozhodnutí, že tomu nemůžeme přihlížet ze břehu. V roce 2016 musí evropské země zvážit, jakou cenu platí lidé za jejich rozhodnutí, musí přijmout zodpovědnost a poučit se ze svých chyb,“ zdůraznil.

Zpráva popisuje překážky, které EU a evropské vlády postavily do cesty více než jednomu milionu lidí, z nichž většina utíká před válkou a perzekucí. Státy například neposkytují žádné alternativy k nebezpečnému překonávání moře, stavějí ploty s ostnatým drátem a stále mění administrativní a registrační procedury.

V Itálii a Řecku jsou navíc neadekvátní podmínky v přijímacích centrech. Lékaři bez hranic poskytli více než 100 tisíc zdravotnických a psychologických konzultací a sestavili reprezentativní seznam důsledků těchto překážek na zdraví lidí.

Lékaři bez hranic jsou humanitární a zdravotnickou organizací, která se snaží zmírnit důsledky restriktivní politiky na zdraví a životy pacientů a která nemůže vyřešit celosvětovou krizi vysídlených lidí, upozornila MSF.

Evropa by prý měla přestat stavět překážky

„Rozumíme obavám a emocím, které takzvaná uprchlická krize vyvolává ve společnosti. Lékaři bez hranic jsou humanitární a zdravotnickou organizací a naším posláním je zmírňování lidského utrpení a poskytovaní zdravotní péče. Snažíme se také informovat o krizových situacích a podnítit veřejnou debatu o úctě k lidem a lidskému životu,“ podotkl ke zprávě Pavel Gruber, ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic.

Projekty MSF nasvědčují tomu, že krize bude pokračovat i letos. Lékaři bez hranic pomáhají lidem na útěku na mnoha místech světa - kromě Egejského moře a Balkánu i v zemích jejich původu.

Ve světě je více než 60 milionů vysídlených lidí, miliony vyhání z domovů násilí a nestabilita. Pro Evropu prý proto nadešel čas, aby upustila od svého přístupu stavění překážek a poskytla pomoc a bezpečnou cestu žadatelům o azyl, uprchlíkům a migrantům, kteří prchají před zoufalými podmínkami.

„Víme, že lidé budou dál riskovat své životy a žádná restriktivní politika je neodradí od snahy hledat lepší budoucnost pro sebe i své rodiny. Nadále voláme po bezpečné cestě a naléháme na Evropu, aby si přestala zahrávat se životy lidí a s jejich důstojností,“ podotkla Aurelie Ponthieuová, humanitární poradkyně Lékařů bez hranic, která se věnuje problematice vysídlení.

Ivo T. Budil: Migrace je pro Evropu historická příležitost