Letadlo Travel Service vysadilo při mezipřistání cestující, odlétlo bez nich

Boeing 737 společnosti Travel Service na Kanárských ostrovech

Boeing 737 společnosti Travel Service na Kanárských ostrovech Zdroj: CC BY-SA 2.0: Andy Mitchell

Letadlo českých aerolinek Travel Service na trase ze španělského města Palma de Mallorca do Paříže vysadilo všech 110 cestujících ve francouzském Lyonu a bez vysvětlení odletělo bez nich. Turisté museli pokračovat v cestě autobusy a do francouzské metropole dorazili s velkým zpožděním.

O překvapivém průběhu letu společnosti Smart Wings, který si na tento let pronajal francouzský touroperátor FRAM, dnes informovaly weby francouzských médií. Podle dopravce tím posádka řešila technickou závadu na letadle společnosti Travel Service, která spoje Smart Wings provozuje a která v tu dobu měla na lyonském letišti dvě letadla.

Francouzská média ale průběh události popisují odlišně. Letoun vypravený z metropole Baleárských ostrovů přistál v sobotu odpoledne v Lyonu ke krátkému technickému mezipřistání, jak se předpokládalo. Oproti plánu však posádka nařídila lidem vystoupit a poté stejným letadlem odletěla s jinými cestujícími zpět do Španělska, tentokrát na Kanárské ostrovy. Turisté z města Palma de Mallorca dorazili do Paříže namísto sobotního večera až v neděli ráno, uvedl list Le Figaro.

Podle mluvčí Travel Service Vladimíry Dufkové se dopravce po dohodě s touroperátorem rozhodl cestující na trase z Mallorky do Paříže přepravit náhradní autobusovou dopravou. Druhé, letuschopné letadlo poslal pro další cestující na Kanárské ostrovy. Těchto 185 cestujících by jinak dopravce kvůli noční uzávěře nedokázal odvézt zpět z ostrova Fuerteventura, dodala mluvčí a zároveň se poškozeným cestujícím omluvila. Podle ní jim společnost před odjezdem do francouzské metropole rozdala poukázky na občerstvení v hodnotě 18 eur (asi 495 korun).

Jak vyplývá z dat serveru Flightradar24, letoun skutečně po několika hodinách v Lyonu odletěl s cestujícími na ostrov Fuertventura a následně přelétl na Lanzarote.

„Jedná se o skutečné loupežné přepadení,“ řekla jedna z rozzlobených cestujících deníku Le Parisien. Její cesta prý trvala 13 hodin, namísto plánovaných čtyř. Podle unijních pravidel by měli mít cestující letu Palma de Mallorca-Paříž právo na odškodnění, soudí web listu Le Figaro.