Létající kameny, hořící auta. Otevření nové ECB provázely násilnosti

Otevření nového sídla ECB provázejí protesty

Otevření nového sídla ECB provázejí protesty Zdroj: ctk/ap

Otevření nového sídla ECB provázejí protesty
Otevření nového sídla ECB provázejí protesty
Otevření nového sídla ECB provázejí protesty
Otevření nového sídla ECB provázejí protesty
Otevření nového sídla ECB provázejí protesty
6
Fotogalerie
Násilnosti mezi demonstranty a policií provázely slavnostní otevření nového sídla Evropské centrální banky (ECB) ve Frankfurtu nad Mohanem. Lidé demonstrující proti úsporným opatřením a kapitalismu házeli kameny na policisty, kteří odpověděli obušky a slzným plynem. Agentura DPA s odvoláním na policii informovala o nejméně 88 zraněných policistech. Mnoho zraněných je prý i mezi demonstranty, přesný počet ale zatím není znám. Zhruba 350 lidí policisté zadrželi.

Demonstraci do Frankfurtu svolalo hnutí Blockupy, které se zaměřuje na kritiku kapitalismu. Hlavní protest má začít v 17:00 na náměstí Römerberg v historické části města. Organizátoři předpokládají účast nejméně 10 tisíc lidí. Očekává se, že mezi nimi budou odboráři a rovněž stoupenci německé levice.

Z Berlína byl kvůli dnešním protestům vypraven mimořádný vlak s 800 radikály. Kromě něj do Frankfurtu zamířilo i 60 autobusů z takřka čtyř desítek evropských měst. V České republice k účasti na protestech vyzývala například Iniciativa Ne rasismu. Podle informací ČTK se Češi do Frankfurtu také vypravili, není ale jasné, v jakém počtu.

Demonstranti se před hlavním shromážděním chovali z velké části pokojně a zpívali za zvuku bubnů. Někteří ale zablokovali část ulic a mostů přes řeku Mohan ve snaze zabránit v přístupu na dnešní ceremonii v nové budově ECB. Policie použila vodní děla, aby v davu černě oděných demonstrantů uvolnila cestu ke vstupu do budovy, kolem které postavila zátarasy a natáhla ostnatý drát.

ECB, jejímž hlavním úkolem je udržovat kupní sílu eura a tedy cenovou stabilitu v 19 státech eurozóny, tvoří společně s Evropskou komisí a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) takzvanou trojku mezinárodních věřitelů. Ti dohlížejí na dodržování podmínek záchranných programů pro Řecko, Irsko, Portugalsko a Kypr, což jsou země, které se v minulých letech ocitly ve finančních potížích.

„Náš protest je proti ECB coby členovi trojky, která, přestože není demokraticky zvolena, hatí práci řecké vlády. Chceme konec úsporných opatření,“ řekl podle agentury Reuters jeden z organizátorů demonstrace Ulrich Wilken. „Chceme hlasitý, ale pokojný protest,“ uvedl.

„Jako instituce Evropské unie, která hrála ústřední roli během krize, se ECB stala ústředním bodem pro ty, kteří byli touto situací frustrováni,“ řekl během slavnostní ceremonie prezident ECB Mario Draghi. „Tato výčitka možná není fér - naše kroky byly zaměřeny právě na utlumení šoků, které utrpěla ekonomika,“ řekl mimo jiné.

Nová budova ECB se nachází na východě města na břehu Mohanu v bývalé přístavní čtvrti Ostend. Sestává ze dvou skleněných věží spojujících se na vrcholu. Nové ústředí, které stálo zhruba 1,3 miliardy eur (35,4 miliardy korun), mělo být otevřeno již před lety.

Nepokoje ve Frankfurtu začaly už časně ráno. Výtržníci zapálili několik aut a popelnice, ulice blokovaly hromady hořících pneumatik. Demonstranti házeli kameny na policisty před budovou koncertní síně Alte Oper (Stará opera) a dlažební kostky na frankfurtskou radnici. Policie sdělila, že kromě vodních děl použila obušky a slzný plyn. Mnoho účastníků protestů zranily policejní obušky, pepřový sprej a vodní děla.

ECB již dříve oznámila, že navzdory demonstracím hodlá fungovat v plném rozsahu. Někteří zaměstnanci ale mohou pracovat z domova.