Levicová Syriza se chystá vládnout Řecku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Řecko v neděli pořádá předčasné parlamentní volby, které s nervozitou očekává celá eurozóna. K vítězství má nakročeno levicová Syriza, jež se netají záměrem vyjednat pro problémovou zemi odpuštění části dluhů. Koalici radikální levice však nemusí stačit ani bonus pro vítěze ve formě padesáti křesel k sestavení jednobarevné vlády. Hledání případných spojenců může zmírnit postoje strany, která i tak zkrotla oproti volbám přede dvěma lety.

Strana Alexise Tsiprase vede nad Novou demokracií premiéra Antonise Samarase o čtyři až pět procent. Velký vliv na výsledek bude mít počet stran, kterým se podaří překročit tříprocentní práh pro vstup do parlamentu. S jejich množstvím se snižuje šance Syrizy na samostatnou vládu, ale zase bude snáz hledat případné spojence. Jelikož koaliční potenciál krajně pravicového Zlatého úsvitu je nulový, nabízí se Tsiprasovi především spolupráce se socialisty, centristickým hnutím Potami či Nezávislými Řeky, pokud uspějí.

„Spojení s koaličním partnerem jako Potami poskytne (Tsiprasovi) alibi pro radikální krajně levicové členy prosadit některá těžká rozhodnutí, požadovaná mezinárodními věřiteli,“ řekl listu The Wall Street Journal aténský analytik John Dimakis.

Potami totiž projevuje neochvějnou loajalitu k eurozóně. „Euro je naše měna a Evropa je náš domov,“ prohlašuje lídr uskupení Stavros Theodorakis. I tak je ale případná kombinace Syrizy, slibující štědrý sociální program, a politicky zcela nezkušeného subjektu pro stabilitu a hospodářství země riziková.

Poslední předvolební průzkum v ŘeckuPoslední předvolební průzkum v Řecku | E15

Není však vyloučené, že klání skončí překvapením. Přestože jsou předvolební průzkumy poměrně stabilní, upozorňují analytici na to, že voliči jsou zmatení a jejich chování je těžko předvídatelné. Řada Řeků od posledních voleb změnila preference.

Podle některých názorů chtějí obyvatelé země dále platit eurem, nebudou se však zdráhat vytěžit ze situace, co se dá. „Mnoho Řeků chce zůstat v eurozóně, ale zároveň se domnívá, že nás Evropané nevykopnou, pokud budeme hrát tvrdě,“ konstatoval komentátor listu Kathimerini.

Pět s největšími šancemi
Syriza
Koalice radikální levice Syriza založená v roce 2004 vznikla ze spolupráce několika levicových skupin, z nichž některé měly komunistické kořeny. V roce 2007 se do čela strany na vzestupu dostal tehdy třiatřicetiletý Alexis Tsipras. K největšímu nárůstu popularity strany došlo před volbami v roce 2012, kdy profitovala z nespokojenosti Řeků kritikou úsporných opatření, spojených s mezinárodní pomocí. Od té doby však umírnila tón, hovoří o zachování eura, snaze dosáhnout odpuštění části dluhu a změkčení rozpočtových požadavků.
Nová demokracie
Historie konzervativního uskupení Nová demokracie sahá do roku 1974, od té doby bojuje o moc se socialisty. V roce 2009, tedy v době, kdy vypluly na povrchy ekonomické problémy země, utržila do té doby vládní strana velkou porážku. ND byla proti první mezinárodní pomoci Řecku, v roce 2011 se však stala součástí kabinetu, který ji schválil. Od volebnho vítězství v roce 2012 stojí Antonis Samaras v čele koaliční vlády, prosazující fiskální disciplínu. Do voleb jde s plánem pokračovat v programu, slibuje další privatizace a snížení daní.
Potami
Středové uskupení Potami bylo loni založeno televizním moderátorem Stavrosem Theodorakisem, na jehož osobnosti a schopnosti přitáhnout voliče staví. Lídr strany svůj vstup do politiky zdůvodnil osobní frustrací z působení tradičních partají. Chce prý zúročit to nejlepší z pravice i levice, prosazuje reformu veřejného sektoru. Prvním úspěchem byly volby do Evropského parlamentu, v nichž strana získala dva mandáty. Theodorakis je za určitých podmínek ochotný spolupracovat jak se Syrizou, tak s Novou demokracií.
Zlatý úsvit
Krajně pravicový Zlatý úsvit byl založen v roce 1993. První úspěch měla v místních volbách v roce 2010, kampaň založila hlavně na odporu vůči imigrantům. Hlasování v roce 2012 jí zajistilo 18 zákonodárců. Rozlet strany, která chce vypovědět závazky vůči věřitelům, však v roce 2013 přerušila vražda rappera Pavlose Fyssase, do níž byla zapletena. Po následných raziích policie zadržela několik jejích členů. Šéf strany Nikos Michaloliakos a sedm dalších poslanců jsou ve vazbě, proces má být v březnu.
Pasok
Panhelénské socialistické hnutí Pasok vzniklo v roce 1974. Po desetiletí bylo dominantní silou řecké politické scény, i když je někdy předčila Národní demokracie. V roce 2009 se Pasok dostal díky jejímu debaklu zpět na výsluní, problémy země však brzy jeho popularitu rozložily. Tehdejší premiér a šéf uskupení Jorgos Papandreu odstoupil. Jeho nástupce Evangelos Venizelos se v roce 2012 zapojil do vlády, ale rozkladu strany nezabránil, Papandreu založil vlastní partaj. Pasok se nebrání spolupráci s Novou demokracií či Syrizou.