Lhaly jsme vám, mají přiznat tabákové firmy

cigarety, tabák

cigarety, tabák

Americký soud nařídil velkým tabákovým společnostem připustit, že celé dekády veřejnost klamaly ohledně škodlivosti svých výrobků. Firmy si mají podle verdiktu zaplatit reklamu v médiích a ke své lži se v ní přiznat. Koncerny se proti výroku mohou odvolat, několik jich uvedlo, že rozhodnutí v současnosti studuje.

V inzerátech se zřejmě objeví i výroky jako „Kouření zabijí v průměru 1200 Američanů. Každý den.“ Ministerstvo spravedlnosti navrhlo i slogan „Obžalované tabákové společnosti záměrně navrhují cigarety tak, aby více vzbuzovaly závislost.“

Reklama, kterou začala prosazovat soudkyně Gladys Kesslerová už v roce 2006, by měla být publikována v rozličných médiích po dobu dvou let. Detaily kampaně, tedy kolik bude firmy stát a kde přesně by měla být zveřejněna, dosud nejsou stanovené.

Zástupci ministerstva by se měli s představiteli koncernů sejít příští měsíc, aby diskutovali o tom, zda a jak budou výroky zveřejněny na cigaretových krabičkách, na webech, v televizi či novinách, očekává se další vleklá právní bitva.