Lichtenštejnsko zmrazilo účty expolitikům Janukovyčovy éry

Viktor Janukovyč během tiskové konference v Rostově na Donu

Viktor Janukovyč během tiskové konference v Rostově na Donu Zdroj: ctk/ap

Lichtenštejnsko zmrazilo 27 milionů švýcarských franků (téměř 610 milionů korun), které mají v tomto alpském knížectví uloženy bývalí političtí představitelé režimu ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče. Země rovněž zahájila stíhání osob podezřelých z praní špinavých peněz.

Už krátce po jmenování nové ukrajinské vlády letos v únoru začalo knížectví kvůli podezření z korupce vyšetřovat Janukovyče, členy jeho kabinetu a jejich blízké. Předběžné soudní vyšetřování se pak týkalo podle AFP čtyř osob podezřelých z praní špinavých peněz.

Ukrajinské úřady požádaly řadu evropských států o pomoc při pátrání po údajně ukradených státních financích. Žádost směřovala i do Lichtenštejnska, Rakouska a Švýcarska.

Právě Švýcarsko podpořilo sankce vůči ukrajinským politikům. Poté, co vlna protestů v únoru odstavila od moci ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, nařídila švýcarská vláda bankám, aby zmrazily majetek patřící jemu a lidem jemu blízkým. V květnu zmrazilo Janukovyčovi účty se 170 milionů švýcarských franků.

Také Evropská unie v březnu zmrazila majetek ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče a dalších 17 bývalých předních představitelů této země.