Lidé jemenského exprezidenta Sáliha prý jednají o ukončení bojů

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí Zdroj: ctk

Zástupci bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha začali vyjednávat s USA, Británií a Spojenými arabskými emiráty o ukončení jemenské krize. Od jara tam bojují místní menšinoví šíité proti vládě Sálihova nástupce Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Konflikt má přes 3000 obětí a vyvolal humanitární krizi.

Sálihovi, který je šíitský muslim, zůstala věrná část armády, která stojí na straně šíitů. Sálih stále vede stranu Všeobecný lidový kongres (GPC), která zemi dlouhodobě vládne.

Zástupce kongresu Ádil Šudža dnes řekl, že se vyjednává v Káhiře a že s USA, Británií a SAE jednají členové vedení GPC „o mírovém řešení jemenské krize“. Podle něj jednání úspěšně postupují.

Rozpolcená země

Šíité v posledních dnech ztratili pozice v jihojemenském přístavu Aden, o který Hádího lidé usilovně bojovali. Dnes byly kolem města postaveny nové silniční kontroly, které hlídají prezidentovi vojáci a milicionáři. Pátrají prý po zbytku povstalců.

Do bojů je na Hádího straně zapojena arabská kolice vedená Saúdskou Arábií. Její letadla bombardovala pozice šíitů severně a východně od Adenu. Šíité loni obsadili Saná a začali postupovat západními a jižními částmi země. Tvrdí, že bojují proti zkorumpovanému Hádího režimu. Rijád i jemenská vláda ale za jejich bojem vidí mocenské zájmy šíitského Íránu, který povstalce podporuje.