Lisabon chce předčasně splatit půjčku od MMF

Lisabon

Lisabon Zdroj: Hana de Goeij

Portugalsko v letošním roce zahájí kroky, které mu umožní předčasně splatit úvěrovou pomoc od Mezinárodního měnového fondu (MMF). Země tak chce následovat Irsko, které měnovému fondu předčasně splatilo část záchranného úvěrového programu už loni. Dublinu to má pomoci ušetřit značné částky na úrokových splátkách.

„V tuto chvíli máme nashromážděny velmi významné čisté rezervy… brzy zahájíme kroky, které jsou nutné pro předčasné splacení dlužných částek ve prospěch MMF,“ sdělila ministryně financí Maria Luís Albuquerqueová parlamentnímu výboru. Lisabon musí nejdříve získat souhlas evropských partnerů, kteří se na mezinárodním záchranném programu rovněž podíleli.

Portugalsko se v roce 2011 dostalo do finančních problémů a po Řecku a Irsku se stalo třetí zemí eurozóny, která byla nucena požádat o záchranný úvěr. Země se dohodla s Evropskou unií a MMF na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur. Loni v květnu země mezinárodní záchranný program po třech letech oficiálně opustila.

Irsko po pádu svých největších bank dostalo před pěti lety od EU a MMF slíbeno celkem 85 miliard eur. Loni Dublin měnovému fondu ze záchranného programu předčasně splatil devět miliard eur. Krok Irska musely schvalovat ostatní členské země.