Lisabonský ústavní soud ohrožuje portugalský státní rozpočet

Třináct soudců portugalského ústavního soudu nečekaně promlouvá do vysoké evropské politiky. Ochránci portugalské ústavy mají v rukou osud programu finanční záchrany Portugalska za 78 miliard eur a nepřímo tak výsledek celého programu finanční pomoci předluženým členským státům eurozóny.

Vedle možnosti, že ústavní soudci oddálí výstup Portugalska z ochranného programu a jeho návrat k financování na volném trhu tím, že vetují důležitá úsporná opatření státního rozpočtu na příští rok, tak nedávné intervence evropských ústavních soudů ukazují na širší problém střetu národních ústav a unijních pravidel.

„Ústavní soudy v Portugalsku, Německu a jinde si musejí uvědomit, že jsou nyní součástí větší a širší debaty,“ nechal se v rozhovoru pro deník Financial Times slyšet Mujtaba Rahman, šéf oddělení evropských analýz poradenské společnosti Euroasia Group. „Musejí si do jisté míry uvědomit, že jejich rozhodnutí ovlivňují stabilitu celé eurozóny.“

Soudci zarazí až třetinu úspor

Lisabonský ústavní soud zamítl úsporná vládní opatření ve čtyřech samostatných rozsudcích během posledních 15 měsíců. Tím vždy přinutil pravostředovou vládu premiéra Passose Coelha navrhnout alternativní úspory. Ústavní soud hrozí, že zarazí až třetinu z plánových úspor na příští rok ve výši 3,9 miliardy eur.

Očekává se, že prezident Cavaco Silva pošle další výdajové škrty k ústavnímu soudu hned, jak začnou v lednu platit. V sázce je 946 milionů eur plánovaných úspor na platech státních zaměstnanců a 388 milionů eur ušetřených na dalším osekání důchodů. Stále se ještě čeká na rozhodnutí ústavního soudu o prodloužení pracovní doby zaměstnanců veřejného sektorů z 35 na 40 hodin týdně.

Ministerský předseda Coelho již varoval, že pokračující vměšování ze strany ústavního soudu by mohlo znamenat, že Portugalsko bude muset požádat o další záchranný balík s ještě tvrdšími podmínkami, až příští rok v červnu skončí platnost toho současného.