Loď, v níž se ukrýval Carnajev, se stala v Bostonu atrakcí

Loď, u níž byl dopaden Carnajev

Loď, u níž byl dopaden Carnajev Zdroj: ctk

Prostřílená loď z 80. let minulého století potřísněná krví se dnes stala novou atrakcí obyvatel Bostonu, kteří se pomalu vzpamatovávají z útoku na místní mezinárodní maraton. Policie zrušila zákaz vstupu do Franklinovy ulice v bostonské čtvrti Watertown, kde v pátek hledal úkryt předpokládaný atentátník Džochar Carnajev.

Mladý Čečenec se před policejním zátahem ukryl uvnitř lodi na dvoře domu Davea Henneberryho, kde ho policejní komando dopadlo. Před domem se nyní shromažďují zvědavci a televizní štáby, aby si místo dramatické akce nafilmovali a prohlédli. Sám Henneberry ze svého domu zmizel bezprostředně poté, co ho po výslechu policisté propustili. Podle sousedů byl v šoku.

Jeho soused George Pizzuto reportérům televize ABC popsal, jak Henneberry Carnajeva ve dvoře odhalil. „Všiml si, že s lodí není něco v pořádku. Poodhrnul plachtu, aby loď zkontroloval. Uviděl krev a obrysy lidského těla. Proto se rozhodl zavolat policii,“ řekl Pizzuto.

Džochar CarnajevDžochar Carnajev | ctk

Zraněný Čečenec nemůže mluvit

Když se policie dostavila, začal Carnajev střílet a později si pokusil vyjednávat. Policisté ho nakonec s vážným zraněním odvezli do nemocnice Beth Israel Deaconess Medical Center. Bývalý zástupce ředitele FBI John Miller dnes televizi CBS řekl, že Carnajev se při přestřelce s policisty s velkou pravděpodobností pokusil o sebevraždu. Na jeho těle jsou údajně dvě střelné rány, z nichž jedna prochází krkem. Tento průstřel je podle Millera i důvodem, proč zadržený Čečenec nemůže mluvit.

Z šoku se dosud nevzpamatoval další z Henneberryových sousedů Greg Turner. „Už ty bomby nás vyděsily. A co se stalo tady, je neuvěřitelné,“ řekl novinářům. Sousedka Rebecca Heaveyová byla v době přestřelky doma a těžkooděnce sledovala z okna. „Když se začalo střílet, zalehli jsme na zem. Nevěděli jsme, co s námi bude,“ vzpomíná.

Henneberry se mezitím ukryl na neznámém místě a novinářům se vyhýbá. Doufá prý, že se domů vrátí, jakmile aféra utichne. Dům najde v pořádku, ale zničená loď, kterou prý tolik miloval, už není k ničemu. Na sociální síti Facebook se mu lidé skládají na novou.