Lufthansa obnoví provoz. Stávka pilotů ji přijde až na dvě miliardy

Airbus A319 Lufthansy na ruzyňském letišti.

Airbus A319 Lufthansy na ruzyňském letišti. Zdroj: E15, Stepan Bruner

Německé aerolinky Lufthansa se připravují na sobotní obnovení provozu po třídenní stávce pilotů. Už dnes odpoledne by měly z Asie odstartovat mezikontinentální lety do Evropy. Stávka ale oficiálně skončí až o půlnoci a podle předběžných odhadů způsobila největší německé letecké společnosti škody 35 až 75 milionů eur, což je 960 milionů až dvě miliardy korun.

Aerolinky předpokládají, že v sobotu už se většina letů uskuteční podle letového řádu. Lufthansa ale podle oficiálních informací zruší ještě 41 sobotních letů, které mají startovat před 10:00. Vedou ji k tomu logistické problémy, na místa odletu se nepodařilo před začátkem stávky dopravit potřebné stroje. Rušení se týká především spojů v rámci Evropské unie, není ale mezi nimi žádný let z Prahy ani do Prahy.

Celkem Lufthansa musela během třídenní stávky zrušit 3800 letů, což odpovídá 90 procentům jejího běžného provozu. Rušení letů postihlo téměř půl milionu cestujících. Zhruba 500 letů, které se uskutečnily, řídilo 190 pilotů, kteří nejsou členy odborového svazu Vereinigung Cockpit, a 100 manažerů Lufthansy, kteří mají pilotní oprávnění. Protest pokračuje i dnes a nejdůležitější letiště Lufthansy ve Frankfurtu nad Mohanem a v Mnichově zůstávají podle televizních záběrů stejně jako v předchozích dnech poloprázdná. Žádný chaos ale stávku neprovází.

Šéf Lufthansy Christoph Franz označil protestní akci pilotů za nepřiměřenou. Člen představenstva aerolinek Kay Kratky dnes na tiskové konferenci řekl, že podle předběžného odhadu se budou škody způsobené stávkou pohyboval mezi 35 a 75 miliony eur, přesnou částku bude však Lufthansa znát až za několik dní. Pokud by se ztráta přiblížila k horní hranici uvedeného rozsahu, odpovídalo by to zhruba pěti procentům plánovaného provozního zisku za letošní rok.

Stávka zasáhla i letiště

Kromě Lufthansy způsobila stávka škody i letištím, která přišla o miliony eur na poplatcích za odbavené cestující. Ztráty hlásí i podniky nabízející služby na letištích, kterým se kvůli úbytku pasažérů snížil obrat.

Odbory vyhlásily stávku, aby zvýšily tlak na vedení Lufthansy při jednáních o lepších pracovních podmínkách pro piloty. Požadují, aby Lufthansa neposouvala hranici pro předčasný odchod do důchodu z 55 na 60 let. Piloti chtějí také během nadcházejících dvou let zvýšit plat o deset procent. V současnosti je průměrný plat pilotů Lufthansy 180 tisíc eur, což je 4,9 milionu korun ročně.

Vedení Lufthansy však nepředpokládá, že by pilotům po stávce předložilo novou nabídku kolektivní smlouvy, která by vyšla vstříc požadavkům odborů. Kratky uvedl, že podle názoru společnosti je už předchozí nabídka smlouvy předložená před začátkem stávky dostatečným základem pro jednání.