Lukašenko pohrozil tvrdou odpovědí, pokud EU zesílí sankce

Alexandr Lukašenko

Alexandr Lukašenko Zdroj: profimedia.cz

"Velmi tvrdou" reakcí na případné zesílení sankcí proti Minsku dnes pohrozil evropským státům běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Prohlásil, že za zachování svého politického pořádku se Bělorusko bude bít se stejnou silou, s jakou hájilo nezávislost za druhé světové války.

„Jsme trpěliví, zatím nám sankcemi mávají před nosem,“ řekl prezident v projevu k zahraničním diplomatům. „Jakmile ale překročíte červenou čáru, odpovíme velmi tvrdě,“ vzkázal Lukašenko do Bruselu, aniž by povahu běloruské odpovědi upřesnil.

Evropská unie spolu s USA vyhlásila loni sankce proti Bělorusku v reakci na vlnu represí, které minský režim rozpoutal proti vůdcům demokratické opozice. Po prezidentských volbách v prosinci 2010, v nichž Lukašenko podle opozice obhájil svůj mandát jen za cenu podvodů, bylo k trestům vězení odsouzeno několik desítek disidentů.

Běloruský prezident o ekonomické krizi:

Brusel a Washington sestavily seznam běloruských politiků, právníků a novinářů, jejichž pobyt na území EU a USA je nežádoucí, a zablokovaly jejich zahraniční účty. K zesílení sankcí došlo koncem prosince po odsouzení předního běloruského ochránce lidských práv Alese Bjaljackého.

„Pokud si v Evropě myslí, že nás sankcemi zlomí, pak se vydali na cestu špatným směrem,“ prohlásil Lukašenko. „I kdybychom zůstali bez přátel jako je Rusko nebo Čína, věřte, že budeme stát stejně pevně, jako v letech 1941 až 1945. Budeme hájit svou nezávislost a svrchovanost.“

Běloruský prezident prohlásil, že jeho země má jako každý jiný stát právo rozvíjet se podle vlastních potřeb. „Nejsme méně demokratičtí, než jsou vaše země,“ řekl Lukašenko zahraničním diplomatům. Bělorusko bude podle něj bránit „klid a stabilitu za každou cenu“.