Luxus vynáší. Hermès má rekordní zisk 1,1 miliardy korun

Výrobce luxusního zboží Hermes

Výrobce luxusního zboží Hermes Zdroj: Reuters

Výrobce luxusního zboží Hermes
Výrobce luxusního zboží Hermes
Výrobce luxusního zboží Hermes
4
Fotogalerie

Francouzský výrobce luxusního zboží Hermès zaznamenal loni rekordní zisk 1,1 miliardy eur (29,7 miliardy korun). Meziročně jej navýšil o 13 procent a překonal tak očekávání. Dnešní zpráva firmy je dalším potvrzením trendu oživení globálního prodeje luxusního zboží.

Loni se podle společnosti nejlépe prodávaly kožené výrobky, které se na tržbách podílejí z padesáti procent, naopak hůře šly na odbyt hodinky. Výkonný ředitel Axel Dumas je přesto ve výhledu na příští rok opatrný a je si vědom globální politické a ekonomické nejistoty. Ve střednědobém horizontu ovšem počítá s růstem prodeje.

Hermès se loňským zlepšením výsledků připojil ke konkurenčním značkám LVMH a Kering.

Podle mínění analytiků oslovených agenturou Reuters se odvětví luxusních doplňků v roce 2017 zahojí díky zvýšené poptávce v Číně, snižování daní v USA a silné poptávce na Blízkém východě, které pomohou stabilní ceny ropy.

Společnost Hermès vznikla v roce 1837 jako rodinná dílna na výrobu koňských sedel a třmenů. Nyní je proslulá hlavně ručně malovanými hedvábnými šátky a koženými kabelkami, v čele se značkou Birkin.