Před 125 lety zemřel Louis Vuitton. Slávu mu přinesla praktická a zároveň luxusní zavazadla

Kufry Louis Vuitton

Kufry Louis Vuitton Zdroj: Hana de Goeij

New York
Louis Vuitton
Louis Vuitton
Louis Vuitton
Louis Vuitton v Pařížské
8
Fotogalerie

Francouzský podnikatel Louis Vuitton, který zemřel před 125 lety, 27. února 1892, ve věku 70 let, proslul jako výrobce praktických a zároveň luxusních zavazadel. A firma, kterou v 50. letech 19. století v Paříži založil, dodnes zásobuje kabelkami, kufry i dalšími potřebami smetánku po celém světě. Potomek chudé rodiny, který se narodil ve vsi Anchay u švýcarských hranic, se dokázal prosadit díky píli, schopnosti nabízet zákazníkům novinky a prvotřídní kvalitu.

Do francouzské metropole dorazil sirotek Vuitton po dvouletém putování jako šestnáctiletý hoch v touze stát se truhlářem. V učení u uznávaného mistra Marechala se seznámil s tím, jak dělat zavazadla, a krátce po třicítce se stal oblíbeným řemeslníkem císařovny Evženie, manželky Napoleona III. Rok 1854 byl pro Vuittona ve znamení velkých změn. Oženil se, otevřel vlastní dílnu a obchod - a také vyrobil první cestovní kufr potažený voskovaným plátnem nepropouštějícím vodu.

Dílna se později rozrostla v továrnu, i díky snaze Louise Vuittona vymýšlet stále nová řešení zavazadel. Na jednu stranu uspokojoval nároky zákazníků, kteří v době rozmachu železnice a parolodí častěji vyráželi na cesty, zároveň ale díky inovacím držel náskok před plagiátory. Už v roce 1880 převzal firmu Louisův syn Georges, zakladatel podniku dodávajícího zavazadla mimo jiné caru Mikuláši II. se ještě o pět let pozdeji radoval z otevření prvního zahraničního obchodu v Londýně.