Maďaři budou mít nejvyšší DPH v Evropě

Maďaři budou mít nejvyšší DPH v Evropě

Maďaři budou mít nejvyšší DPH v Evropě Zdroj: superstock.com

Vláda Viktora Orbána ve snaze vybruslit z hospodářských obtíží učinila další razantní krok – Maďaři budou platit nejvyšší daň z přidané hodnoty v Evropě. Parlament schválil zvýšení základní sazby DPH z 25 procent na 27.

Když ministr hospodářství György Matolcsy záměr zvýšit daň z přidané hodnoty před časem oznamoval, zdůraznil, že to není v rozporu s unijními pravidly. EU stanovila pouze dolní hranici DPH, která je bez zvýhodněných sazeb ve výši 15 procent, konstatoval.

Brusel mu dal za pravdu. „Pokud se Maďarsko rozhodne zvýšit DPH na 27 procent, Evropská komise nebude moci dělat nic, protože neexistuje právní závazek, aby byla pod 25 procenty,“ prohlásil mluvčí orgánu David Boublil.

Maďarská vláda, která tento týden požádala Mezinárodní měnový fond a Evropskou unii o „preventivní pomoc“, by měla na počátku příštího týdne schválit rozpočet na rok 2012. Matolcsy v souvislosti s jeho přípravou zdůraznil, že kabinet zvýšení sazby DPH zohlednil při tvorbě prognózy spotřeby.

Tento krok je součástí širšího balíku úsporných opatření. Parlament mimo jiné také odhlasoval, že malým podnikům stoupne daň z příjmů z 30 na 37 procent. Počítá se také s propuštěním několika tisíců zaměstnanců veřejného sektoru.

Budapešť v úterý potvrdila, že letošní rozpočtový deficit se na konci října rovnal zhruba dvojnásobku původního celoročního předpokladu, což je lepší výsledek než o měsíc dříve. Říjnové hospodaření z velké míry vylepšila kritizovaná penzijní reforma a neméně problémové speciální krizové daně.

Do příštího roku ministerstvo hospodářství nešetří optimismem. Uvedlo, že závazek nepřekročit rozpočtový schodek o více než 2,5 procenta HDP může být splněn, i kdyby byl hospodářský růst nižší než odhadovaných 1,5 procenta.