Maďarská krajní pravice sklízí úspěch

Lajos Rig

Lajos Rig Zdroj: CTK

Krajně pravicovému Jobbiku se nejspíš podařilo zvítězit v doplňujících volbách do parlamentu v Budapešti. Po sečtení téměř všech hlasů jeho uchazeč těsně vedl nad kandidátem vládní strany Fidesz. Definitivní skóre bude známé až ve čtvrtek, podle expertů je ale už rozhodnuto. Židovští představitelé varují před vzestupem druhé nejsilnější maďarské strany spojované s rasismem a antisemitismem.

Lajos Rig v klání o nástupce zesnulého poslance Fideszu v Tapolce získal podle předběžných výsledků 35,3 procenta hlasů, jeho rival Zoltán Fenyvesi 34,4. Ve městě se už loni stal starostou člen Jobbiku, místo přitom nepatří mezi jeho bašty. Strana je tak optimistická ohledně dalšího vývoje.

Partaji premiéra Viktora Orbána klesají preference a v únorových doplňovacích volbách ztratila ústavní většinu. Podpora Jobbiku je stabilní, podle některých průzkumů dokonce roste. Socialisté za ním zaostávají a krajní pravice se tak prohlašuje za naději pro zem. „Panuje nálada na změnu vlády a s Jobbikem má na to Maďarsko konečně sílu,“ prohlásil ke svým příznivcům lídr strany Gábor Vona. Podle expertů klání svědčí o vzrůstající přijatelnosti subjektu pro umírněnější voliče. A přesně o to Jobbik v poslední době usiluje.

Podpora stranPodpora stran | E15

„Samozřejmě jsme si uchovali naše základní hodnoty, ale snažíme se teď reprezentovat celou společnost s rozdílnými názory, které lidé mají,“ řekl Vona BBC. Extremistické pověsti se však strana hned tak nezbaví. Jeden z jejích zákonodárců nyní čelí stíhání kvůli popírání holokaustu, v dopise kolegovi ho údajně označil za podvod. Poslanec se rovněž bude zpovídat ze znesvěcení památníku na tragédii.

„Jobbik si může myslet, že zachraňuje Maďarsko. Ve skutečnosti ho ale poškozuje v očích zbytku světa,“ řekl o víkendu v Budapešti šéf Světového židovského kongresu Ronald Lauder. Orbána obvinil z toho, že je k extremistům příliš shovívavý.
Představitelé vládní síly sice v poslední době označili Vonovo uskupení za nacistickou partaj, podle komentátorů jsou ale ve složité situaci. „Je těžké útočit na Jobbik v detailech, protože Fidesz se ve snaze soutěžit s ním pohnul natolik doprava, že jsou programy obou stran téměř identické,“ podotkla na internetu odbornice na maďarskou politiku Eva Baloghová.

Pavla Palaščáková: Fidesz, nebo Jobbik?