Maďarské hranice mají střežit tisíce vojáků i tanky

Uprchlíci opouštějící Maďarsko

Uprchlíci opouštějící Maďarsko Zdroj: ctk/ap

Maďarské jižní hranice budou střežit tisíce vojáků s obrněnými transportéry a tanky. V budapešťské televizi to prohlásil náčelník generálního štábu Tibor Benkö. Připomněl vojenské cvičení, které armáda v minulých dnech uspořádala a povolala do něj 4300 vojáků. "Počty vojáků na hranicích nebudou nižší," konstatoval Benkö podle agentury MTI.

Armáda je podle něj plně připravena k ostraze hranic a nezbytné právní procedury k jejímu nasazení už parlament absolvoval. Vojáci jsou oprávněni kontrolovat dokumenty osob, vykonávat osobní prohlídky a regulovat pohyb davu. „Pravidla pro použití zbraní se ale nemění,“ upozornil maďarský generál.

Vojáci budou pokračovat ve výstavbě plotu podél hranice s Chorvatskem, řekl dále Benkö. Ženijní práce probíhají podle plánu.

Agentura MTI napsala, že Maďarsko už začalo pokládat žiletkový drát i podél hranice se Slovinskem. „Policie a vojáci pracují na hraničním přechodu Tornyiszentmiklós-Pince na křižovatce maďarské dálnice M70 a slovinské dálnice A5, stejně jako na hraničním přechodu, který stojí na staré silnici a nachází se několik stovek metrů od dálnic,“ napsala maďarská agentura.

Žádné trvalé zábrany nebudou, reagoval ministr

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjartó nicméně v telefonickém rozhovoru se slovinským kolegou Karlem Erjavcem prohlásil, že žádné trvalé zábrany Maďarsko na hranici se Slovinskem nebuduje. Jde prý jen o přípravné práce pro případ, že Chorvatsko přesune proud migrantů do Slovinska. Případné vztyčení hraničního plotu bude Maďarsko se Slovinskem předem konzultovat, řekl Szijjartó.

Reportáž: Každou noc se snaží dostat do Maďarska stovky běženců