Maďarsko chce zestátnit Budapest Bank, Orbán zvyšuje vliv na ekonomiku

maďarský premiér Viktor Orbán

maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ctk/AP

Maďarská vláda plánuje koupit od americké společnosti GE Capital její dceřiný finanční ústav Budapest Bank. Agentuře Reuters to sdělily informované zdroje. Má to být součást snahy vlády premiéra Viktora Orbána zvýšit vliv státu v klíčových sektorech ekonomiky. Budapest Bank se odmítla vyjádřit a zprávu nekomentovala ani mluvčí GE Capital.

Ministr národního rozvoje Miklós Seszták týdeníku Figyelö řekl, že vláda by chtěla mít v domácích rukou až 70 procent bankovního sektoru. Orbán doposud mluvil o cíli získat 50 procent tohoto sektoru. V červenci vláda převzala MKB Bank, maďarskou pobočku německé BayernLB.

Většina maďarských bank se v posledních letech propadla do ztrát a musela dostat kapitálové injekce. Orbánova vláda na banky uvalila vysoké sektorové daně a nutí je na vlastní náklady řešit masové zadlužení domácností devizovými hypotékami z minulého desetiletí.

Budapest Bank, která je desátou největší bankou v zemi podle aktiv, je jednou z mála stále ziskových maďarských bank. Loni vytvořila zisk 8,7 miliardy forintů (787 milionů korun), zatímco celý sektor vykázal ztrátu 95 miliard forintů.

BPH Bank na prodej

GE Capital nedávno sdělila. že zřejmě prodá i svou polskou pobočku BPH Bank. Podle agentury Reuters tím přiznává, že její podnik v těchto zemích selhává.

Největší maďarskou bankou je domácí OTP Bank. Většinu bankovních aktiv v zemi ale ovládají banky vlastněné zahraničními společnostmi - rakouskými Erste Bank a Raiffeisen, italskýni Sanpaolo a UniCredit nebo belgickou KBC.