Maďarsko dál opevňuje hranice. Vyměřuje plot na pomezí s Rumunskem

Plot na hranici Maďarska se Srbskem

Plot na hranici Maďarska se Srbskem Zdroj: ctk

Maďarsko začalo vyznačovat trasu, kudy podél hranic s Rumunskem povede plot, který prodlouží bariéru už vybudovanou Maďary na hranici se Srbskem s cílem zastavit příval migrantů. Informovala o tom agentura Reuters. Záměr Budapešti vyvolal v Bukurešti hněvivou reakci. Rumunské ministerstvo zahraničí povolalo maďarského velvyslance, aby vyjádřilo své znepokojení nad stavbou plotu na společné hranici.

„Jakýkoliv pokus stavět zdi a hranice, to není ta Evropa, kterou my bychom chtěli mít,“ reagovala na záměr Budapešti v Bruselu eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

Zpravodaj Reuters informoval, že viděl v místě, kde se sbíhají hranice tří zemí, inženýry a zeměměřiče vytyčující, kudy se hraniční plot se Srbskem protáhne dál podél rumunské hranice. Při práci jim prý asistuje i desítka policistů a vojáků.

Zahájení přípravy k prodloužení hraničního plotu oznámil v úterý maďarský ministr zahraničí Péter Szijjartó. Budapešť prý tak chce preventivně zabránit tomu, aby migranti začali do Maďarska pronikat přes Rumunsko místo přes uzavřenou srbskou hranici.

Diplomatická přestřelka

Na tuto informaci týž den podrážděně reagoval rumunský premiér Victor Ponta. Podle agentury MTI mimo jiné prohlásil, že „tvůrci maďarské politiky nejsou o nic lepší než syrští nebo libyjští, jejichž migranti utíkají“.

Šéf maďarské diplomacie Pontovi pobouřeně odpověděl. „Victor Ponta včera (v úterý) ztratil sebeovládání a svými nesmyslnými výroky urazil celé Maďarsko. Civilizovaní evropští politici takové urážky nevyslovují. Jeho poznámky… mají jediné vysvětlení: naprosto ztratil půdu pod nohama v domácí politice,“ uvedl Szijjartó v prohlášení citovaném MTI. Narážel tak na Pontovu oslabenou pozici mimo jiné kvůli vyšetřování, jež je proti němu vedeno pro podezření z korupce.

**