Maďarsko: nechránění hranic EU ohrožuje svobodu občanů

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ctk/AP

Selhání Evropské unie, pokud jde o posílení ochrany hranic, by mohlo ohrozit svobodu jejích občanů. Podle agentury MTI to prohlásil mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács, který se vyslovil pro obnovení hraničních kontrol v zájmu odlišení uprchlíků od ekonomických migrantů.

Nyní je už podle něj zjevné, že schengenský systém volného pohybu uvnitř EU nelze chránit zvnitřku. Je třeba poskytnout veškerou pomoc periferním státům při ochraně vnějších hranic schengenského prostoru. „Správnou formou solidarity“ není „zbytečný a nevynutitelný“ systém kvót pro přerozdělení uprchlíků navržený Evropskou komisí, nýbrž ochrana hranic.

Maďarsko od úterý zavádí řadu přísných opatření, která mají společně s novým plotem na maďarsko-srbské hranici zastavit příval běženců. Migrační tlak se ale zřejmě kvůli tomu v posledních dnech výrazně zvýšil. V neděli padl denní rekord, když do země přišlo 5809 lidí.

Kovács v této souvislosti poznamenal, že lze stěží předpovědět, co se stane, až vstoupí v platnost přísnější kontrola maďarských hranic. Následovat podle něj bude určitě tlak a napětí, ale tuto krizi lze podle něj zvládnout jen „obnovením pořádku“.

Mluvčí v rozhovoru poskytnutém státnímu rozhlasu rovněž odmítl kritiku maďarských policistů za způsob, jakým jednají s migranty. Tuto kritiku označil za „nepřijatelnou a nevhodnou“, protože maďarská policie podle něj v posledních devíti měsících vedla „hrdinskou bitvu“.