Maďarský Fidesz bude zachraňovat dvoutřetinovou většinu

maďarský premiér Viktor Orbán

maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ctk/AP

Koalici maďarské vládní straně Fidesz a partnerských křesťanských demokratů hrozí ztráta dvoutřetinové většiny. O víkendu ji čeká test v doplňovacích volbách ve Veszprému, kde se bude hlasovat o náhradníkovi za Tibora Navracsicse, jenž se stal na podzim eurokomisařem. Místo je považované za baštu vládní strany. Bez šancí ale není nezávislý uchazeč, který má podporu opozice.

Vládní partneři drží dvoutřetinovou majoritu o pouhé křeslo a průzkumy naznačují, že půjde o těsný souboj. Kandidát za Fidesz Lajos Némedi vede. Náskok však zdaleka nedosahuje výsledku Navracsicse, který tam vyhrál o dvacet procent. Rival Némediho Zoltán Kész má příznivce hlavně v městské části obvodu a větší šanci oslovit nerozhodnuté voliče. Komentátoři považují spojení opozice za ním za absurdní. Socialisté totiž podporují politika, jenž hovoří o privatizaci školství a vzdělávání.

Ani případné vítězství Némediho nebude pro Fidesz znamenat úlevu. V půlce dubna budou totiž další doplňovací volby v obvodu Tapolca. Loni se zde stal překvapivě starostou Zoltán Dobó z krajně pravicového Jobbiku, jehož podpora roste. Podle únorového průzkumu agentury Ipsos by mezi všemi voliči hlasovalo pro vládní partaj 21 procent lidí, extremisté by získali šestnáct procent. „V žebříčku se Jobbik stále blíží ke straně Fidesz, nyní je mezi nimi rozdíl jen 400 tisíc příznivců,“ uvedla agentura. Podle dalšího šetření má ale Fidesz třicetiprocentní podporu, Jobbik se i zde drží na šestnácti procentech.