Maďarský Fidesz živí zvěsti o spiknutí z Bruselu

Evropská komisařka pro otázky spravedlnosti, základní práva a občanství Viviane Redingová

Evropská komisařka pro otázky spravedlnosti, základní práva a občanství Viviane Redingová Zdroj: Profimedia.cz

Eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová, tajemný klub Bilderberg, maďarský expremiér Gordon Bajnai a nevládní společnost financovaná z USA jsou hlavními aktéry „jednoho z největších politických skandálů v Evropské unii“. Alespoň podle některých politiků a příznivců maďarské vládní strany Fidesz, kterou prý chce eurokomisařka odstavit od moci.

V zemi se příští rok konají volby a předpokládá se, že si Maďaři opět vyberou do čela země premiéra Viktora Orbána. Podle aktuálního průzkumu má podporu 49 procent rozhodnutých voličů. Provládní list Magyar Nemzet před několika dny uvedl, že Redingová na červnové Bilderberské konferenci slíbila učinit vše pro to, aby výsledky hlasování zpochybnila.

Deník citoval nejmenovaný italský zdroj z Evropské komise, podle něhož se už eurokomisařka dohodla na tom, že jí ke komplotu pomůže maďarská nezisková organizace financovaná z USA. Její úlohou prý bude odhalení tajných kamer ve volebních místnostech. K úspěchu má údajně pomoci i mezinárodní tisková kampaň, která má posílit pozici opozičního politika Bajnaie.

„Výroky, které jsem viděla s tím, že jsem je měla pronést na Bilderbergské konferenci, nemají nejmenší spojitost s realitou,“ reagovala na informace eurokomisařka. Z Maďarska přesto zazněly výzvy k její rezignaci. Vládní poslanci navíc pohrozili žalobou za vlastizradu všem zapojeným.

Levice mezitím označila zprávu za „plnohodnotnou konspirační teorii připomínající klasické antisemitské téma“. Míní, že podobná nařčení jen ukazují, jak se Orbán voleb a jejich pozorovatelů bojí.

Podle některých komentářů je poměrně zvláštní, že v údajném komplotu vystupují všichni nepřátelé vlády najednou. „Pokud Fidesz sám plánuje zfalšovat volby, může si těmito paranoidními bájemi připravovat půdu na to, aby po volbách smetl ze stolu všechny pravdivé zprávy o tom, že to skutečně učinil,“ podotkl slovenský deník Sme.