Maďarský ministr se opřel do Merkelové. Podpásovka, reagoval komisař

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans Zdroj: ctk

Na tiskové konferenci po setkání ministrů zahraničních věcí visegrádské skupiny (V4) a západního Balkánu se dostali do sporu maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó a místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Szijjártó při líčení postupu Maďarska během migrační krize učinil poznámku na adresu německé kancléřky Angely Merkelové. Timmermans jeho slova označil za podpásovku.

Szijjártó v odpovědi na novinářský dotaz hovořil o tom, že Maďarsko při řešení migrační krize nejen mluvilo, ale také skutečně konalo. Když začalo stavět plot na ochranu své jižní hranice, byla podle něj země označována za fašistickou, i když dnes řada zemí postupuje stejně, jen barierám, které staví, neříká plot.

Své vystoupení Szijjártó zakončil slovy německé kancléřky „wir schaffen das“, tedy zvládneme to. Tato slova v minulosti v souvislosti s migrační krizí použila i Merkelová, jejíž vláda ale začala postupně měnit svůj velmi otevřený postoj k přijímání uprchlíků.

Slovní útoky nic neřeší

Slova maďarského ministra zahraničí nenechal bývalý nizozemský ministr zahraničí Timmermans bez povšimnutí. „Musím reagovat na něco, co řekl zástupce Maďarska, nemohu si pomoci. Předně podpásovky na adresu německé kancléřky nepomohou vyřešit problém,“ prohlásil.

„Abychom ten problém zvládli, musíme pracovat spolu jako Evropané. Nemá smysl se ukazovat: 'Já to dělám lépe, ty to děláš hůř, my jsme úspěšní, vy jste neúspěšní'. Všichni selžeme, pokud v tom budeme pokračovat,“ uvedl také místopředseda EK. Zakončil tím, že věří ve slova německé kancléřky o zvládnutí migrace.