Maďarský prezident po plagiátorské aféře odstoupil

Pál Schmitt

Pál Schmitt Zdroj: profimedia.cz

Maďarský prezident Pál Schmitt, kterému minulý týden jeho domovská univerzita kvůli plagiátorství odebrala doktorát, odstoupil z funkce hlavy státu. Informovaly o tom světové agentury.

„Podle maďarské ústavy, kterou jsem podepsal, hlava státu ztělesňuje jednotu národa. V současné situaci, kdy moje osobní záležitosti rozdělují můj milovaný národ, je mojí povinností službu ukončit a vzdát se prezidentského mandátu,“ řekl Schmitt v parlamentu. Jeho abdikaci žádala opozice, konzervativní premiér Viktor Orbán se ho ale doposud zastával. Schmitt byl prezidentem zvolen předloni. Funkční období hlavy hlavy státu je v Maďarsku pětileté.

Doktorát Schmittovi minulý týden odebral senát Semmelweisovy univerzity, kde dizertační práci obhájil. Už dříve se totiž ukázalo, že jeho práce o ekonomických aspektech olympijských her je do značné míry identická s dřívějším textem jistého bulharského experta na sport. Někdejší olympijský vítěz v šermu Schmitt do dnešního dne tvrdil, že kvůli nynějšímu skandálu odstoupit nehodlá. Odůvodňoval to tím, že nevidí souvislost mezi svou doktorskou prací a úřadem hlavy státu.