Madoff měl při podvodu století komplice, FBI zatkla jeho bratra

Peter Madoff po zatčení FBI

Peter Madoff po zatčení FBI Zdroj: profimedia.cz

Americký úřad pro vyšetřování FBI zatkl Petera Madoffa, mladšího bratra Bernarda Madoffa, který si odpykává trest 150 let vězení za finanční podvody. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje FBI.

Peter Madoff má dnes před federálním soudem na Manhattanu doznat svou vinu kvůli podílu na bratrových podvodech. Byl jedním z šéfů společnosti v době, kdy byl Bernard v roce 2008 zatčen.

Prokuratura již dříve oznámila, že se Peter během dneška přizná k podílu na bratrových podvodech, konkrétně ke spiknutí a falšování záznamů. Souhlasí prý rovněž s desetiletým vězením a zabavením majetku v hodnotě 143 miliard dolarů (3,7 bilionu korun), včetně všech nemovitostí a osobního vlastnictví. Stanovená částka je ale pouze symbolická, protože úřady vědí, že majetek Petera Madoffa této výše zdaleka nedosahuje.

Investiční společnost Bernarda Madoffa desítky let fungovala na základě takzvaného Ponziho schématu. Na stejném principu jsou založeny například pyramidové hry, lidově zvané letadlo, kdy první klienti dostávají výnosy z peněz klientů, kteří se zapojí později. Na ty poslední klienty už ale žádné peníze nezbývají.

Bernard Madoff byl zatčen v prosinci 2008 a v březnu následujícího roku se k podvodům přiznal. Dříve se těšil výborné pověsti a do jeho investiční společnosti vložila peníze řada bohatých a známých lidí i věhlasných nadací. V minulosti byl dokonce ředitelem americké společnosti Nasdaq Stock Market, která provozuje světoznámý akciový trh Nasdaq.