Makedonie chce ztížit ilegální přechody hranic dvojitým plotem

Stavba plotu na makedonsko-řecké hranici

Stavba plotu na makedonsko-řecké hranici Zdroj: CTK

Makedonie začala budovat na svých hranicích s Řeckem druhý plot, aby lépe zabránila migrantům v nelegálních příchodech na své území. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na zdroje z makedonské armády. Nová bariéra z ostnatého drátu se staví souběžně s již dříve postaveným plotem.

Podle nejmenovaného armádního představitele je smyslem tohoto opatření ještě více ztížit možnost ilegálního přechodu hranice uprchlíkům, kteří do bývalé jugoslávské republiky přicházejí z Řecka.

„Záměrem je dát migrantům jasně na vědomí, že je tu dvojitý plot a že by se měli vzdát myšlenky na nezákonný přechod hranice,“ uvedl zmíněný vojenský zdroj, který si nepřál být jmenován.

Makedonie začala v listopadu přicházející uprchlíky prověřovat. Vstup do země - odkud chtějí pokračovat dál do Evropy - se rozhodla povolovat jen těm, kteří utíkají ze států sužovaných válečnými konflikty, tedy ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu.

Makedonie zavedla omezení

Koncem ledna makedonské úřady zavedly další omezující opatření dovolující vstup jen těm běžencům, kteří prohlásí, že chtějí požádat o azyl v Německu nebo v Rakousku. Tyto kroky však přiměly migranty pocházející z jiných zemí, kteří jsou označováni za ekonomické migranty, dostávat se z Řecka do Makedonie ilegálně.

Podle makedonských médií by plot u řeckých hranic měl být dlouhý 30 kilometrů. Oficiální údaje úřadů uvádějí, že od začátku roku vstoupilo do Makedonie více než 68 tisíc uprchlíků. V přechodu hranice prý policie zabránila zhruba čtyři tisíce lidí.