Malajsie podpoří domácí akcie. Na trhy pošle skoro pět miliard dolarů

Kuala Lumpur, Malajsie

Kuala Lumpur, Malajsie Zdroj: CC BY 2.0: Jakub Michankow via Flickr

Malajsijská vláda uvolní v přepočtu 4,6 miliardy dolarů (110 miliard korun) na podporu akciového trhu. Oznámil to malajsijský premiér Najib Abdul Razak. Kabinet se tak snaží obnovit důvěru po nedávném korupčním skandálu v zemi.

Zmíněnou finanční injekci poskytne vláda státnímu investičnímu fondu ValueCap. Ten bude podle Razaka investovat do podhodnocených domácích firem.

Malajsijskou ekonomiku poškodily klesající ceny komodit, které tato asijská země vyváží. Další újmu utrpěla následkem finančního skandálu, kvůli kterému proti premiéru Razakovi na konci srpna demonstrovaly desetitisíce lidí.

Premiér výzvy k odstoupení odmítl a jakákoli pochybení popřel. Kdo na účet vedený na jeho jméno převedl více než 700 milionů dolarů ze zadluženého státního fondu 1MDB, ale zatím uspokojivě nevysvětlil.

Graphical visualization of Ftse Malaysia

Malajsijské akcie klesly během uplynulých tří měsíců o 7,5 procenta. Rostoucí americký dolar, klesající ceny komodit a zpomalující poptávka z Číny pak způsobily, že domácí měna ringgit se propadla až na nejnižší úroveň od asijské finanční krize před téměř 18 lety. Oproti stejné situaci před rokem je její kurz vůči dolaru nižší o zhruba 26 procent.

Razak také prohlásil, že dokud se ekonomika nezotaví, budou firmy v průmyslovém sektoru osvobozeny od dovozních cel.

Graphical visualization of Usdmyr