Malta ustupuje Bruselu, „koupě“ občanství nebude tak snadná

Malta

Malta Zdroj: Petr Mach

Zisk maltského občanství nebude tak snadný, jak ostrovní stát dosud sliboval. Valetta ustoupila tlaku Bruselu a pro žadatele mimo Evropskou unii přidala další podmínku. Kromě vyšších nákladů se budu muset zájemci připravit i na to, že před ziskem občanství na ostrově stráví nejméně jeden rok.

„Občanství nebude vydáno, dokud žadatel neprokáže, že na Maltě žil po nejméně 12 měsíců bezprostředně předcházejících dni vydání občanství,“ stojí ve společném prohlášení Malty a Evropské komise. Zisk občanství se také prodraží. Zatímco loni v listopadu Malta uváděla, že žadatelé musí v zemi investovat nejméně 650 tisíc eur, nyní žádá alespoň 1,15 milionu eur, píše BBC.

Prodávání občanství před dvěma týdny odsoudil Evropský parlament. Udělování občanství je sice plně v pravomoci jednotlivých členských států, zisk maltského pasu ale zároveň jeho držitelům otevírá dveře do všech členských států EU. Nápad se nelíbil ani Evropské komisi. „Občanství nemůže být na prodej,“ uvedla v listopadu eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. Podle ní by žadatelé měli mít „v zemi skutečné vazby, ne jen dost peněz na zaplacení“.

Systém, který má podle premiéra Josepha Muscata na ostrov přitáhnout investory, měl být původně omezen na 1800 žadatelů. Úspěšní žadatele mohou následně získat pasy i pro své nejbližší příbuzné, a to se slevou. Nyní ale vláda uvažuje o tom, že by tento limit navýšila.

Program vydávání občanství spravuje společnost Henley and Partners, která sídli na ostrově Jersey. Podle internetových stránek firmy budou žadatelé procházet přísnými prověrkami a připuštěni budou jen „vysoce vážení klienti“.