Malta začne prodávat evropské občanství. Za 650 tisíc eur

Přístav Valletta

Přístav Valletta Zdroj: Milan Ballik

Malta začne za úplatu nabízet své, a tedy i evropské občanství. Doklady nabízené pro mimoevropské zájemce za 650 tisíc eur podle premiéra Josepha Muscata na ostrov investory. Opozice mluví o „černém dni pro demokracii“.

Vládní návrh schválil v úterý večer maltský parlament. Muscat očekává, že již během prvního roku prodeje program vynese 30 milionů eur, občanství si tedy podle premiéra zakoupí 45 lidí.

Eric Major, šéf firmy Henley and Partners, která bude mít prodej občanství na starosti, má ještě vyšší očekávání. Podle něj o občanství ročně požádá 200 až 300 lidí. „Bude to otevřený a transparentní program,“ slíbil.

Obdržením maltského občanství kupce automaticky získá i občanství Evropské unie. To mu umožní volně cestovat po zemích Schengenského prostoru, získá také právo pobývat a pracovat v kterékoli z 28 členských zemí EU. Každý nový Malťan může navíc stejně jako kterýkoli původní obyvatel země vycestovat do USA až na 90 dní bez potřeby víza.

Opozice zvažuje vyvolání referenda

Opoziční Národní strana program odmítá a tvrdí, že možnost koupě občanství na Maltu nepřiláká ani nové obyvatele, ani investory. Podle vůdce opozice Simona Busuttila hrozí, že Malta bude srovnávána s daňovými ráji v Karibiku. Národní strana se možná pokusí sesbírat podpisy potřebné k vyvolání referenda o této otázce.

Před budovou parlamentu se během hlasování shromáždila malá skupina demonstrantů. Ti požadovali, aby se občanství neprodávalo, jeho zisk by namísto toho mohl být podmíněn významnou investicí na Maltě.

Vláda ujišťuje, že žadatelé budou před prodejem důkladně prověření a lidé spojení s nezákonnou činností budou odmítnuti. Poukazuje také na to, že další evropské státy připravují podobné programy.

Malta není sama

Malta není prvním členem Evropské unie, který přišel s podobným nápadem. Například Lotyšsko nabízí už od roku 2010. Povolení k dlouhodobému pobytu v EU pro ty cizince, kteří si v zemi koupí nemovitost v hodnotě nejméně 71 tisíc eur, pokud se bude nacházet na venkově, nebo alespoň 100 tisíc eur, pokud bude vybraná nemovitost v některém z velkých měst. Program už nalákal okolo sedmi tisíc cizinců a přitáhl investice ve výši600 milionů eur.

Své hranice v minulosti otevřely investorům i Irsko, Portugalsko, Maďarsko či Bulharsko. Podmínky obvykle zahrnují povolení k pobytu na území EU na pět let výměnou za určitou investici s tím, že investoři mohou později získat občanství za výhodnějších podmínek, než ostatní žadatelé.